Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

NΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ


Για να αποφύγετε το τηγάνισμα μέσα στη ζέστη και για να γίνουν πιο ελαφριοί οι ντοματοκεφτέδες, απλώστε το μείγμα στο ταψί και ψήστε το στο φούρνο.

 Υλικά

7 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1½ κιλό πομοντόρια
2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδου
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και χωριστά για το ταψί
περίπου 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το ταψί
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση, τις σφίγγουμε, τις τινάζουμε να φύγουν τα σπόρια και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Οι φλούδες μένουν στο χέρι και τις πετάμε. Στρώνουμε στο σουρωτήρι ένα πανί (όχι τουλπάνι, πιο πυκνό) και αδειάζουμε εκεί τις τριμμένες ντομάτες.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν αρκετές ώρες. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε την προηγούμενη ημέρα και να τις αφήσουμε στο ψυγείο. Το υγρό που θα βγει είναι ασπριδερό, κι έτσι θα μείνει η ψίχα της ντομάτας μόνο. Τη βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα αυγά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να αφομοιωθούν στο μείγμα. Αν είναι νερουλό, προσθέτουμε λίγο-λίγο και το υπόλοιπο αλεύρι. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
Πρέπει τελικά να έχουμε ένα ενιαίο, μέτριας πυκνότητας, μείγμα. Το αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με λάδι το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ντομάτας. Πρέπει να είναι το πολύ 1½ δάχτυλο παχύ. Το ψήνουμε μέχρι να δέσει, γύρω στα 40 λεπτά.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου