Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

TARTE TATIN ΜΕ ΜΗΛΑ



Υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
1 κιλό μήλα, καθαρισμένα στα τέσσερα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
βούτυρο

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε σε ένα ταψάκι η μια μεταλλική ταρτέρια και απλώνουμε την ζάχαρη την οποία έχουμε αναμείξει με την βανίλια. Τοποθετούμε τα μήλα πάνω από τη ζάχαρη με τη βανίλια δίπλα δίπλα.
Βάζουμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας για περίπου 15 λεπτά ώσπου να καραμελώσει ζάχαρη – προσέχουμε να μην καεί.
Μετά βάζουμε το φύλλο σφολιάτας επάνω από τα μήλα, κόβουμε με ένα μαχαίρι όσο περισσεύει γύρω-γύρω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Μετά κατεβάζουμε στους 80 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει η σφολιάτα.
Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε για 5 λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα προσεκτικά.
Σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος, η σαντιγί η παγωτό βανίλια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Η tarte Tatin είναι μια τάρτα «ανάποδη», με την οποία τα φρούτα (συνήθως μήλα) είναι καραμελωμένα με βούτυρο και ζάχαρη πριν την τάρτα ψηθεί. Η έρευνα δείχνει ότι η tarte Tatin δημιουργήθηκε τυχαία στο το ξενοδοχείο Tatin στη Lamotte-Beuvron της Γαλλίας, περίπου 160 χλμ νότια του Παρισιού, στη δεκαετία του 1880, στο ξενοδοχείο από δύο αδελφές, Stéphanie και Caroline Tatin. Υπάρχουν συγκρουόμενες ιστορίες σχετικά με την τάρτα και τη καταγωγή της, αλλά το πιο κοινό είναι ότι η Stéphanie Tatin, η οποία έκανε τα περισσότερα από το μαγείρεμα, ήταν καταπονημένη μια μέρα. Άρχισε να κάνει μια παραδοσιακή πίτα με μήλα, αλλά άφησε τα μήλα μαγείρεμα σε βούτυρο και ζάχαρη για πάρα πολύ ώρα. Μυρίζοντας το κάψιμο, προσπάθησε να σώσει το γλυκό βάζοντας τη ζύμη βάσης πάνω από το ταψί με τα μήλα, τελειώνοντας γρήγορα το μαγείρεμα βάζοντας το τηγάνι στο φούρνο. Μετά αναποδογύρισε τη τάρτα και ήταν έκπληξη όταν οι πελάτες  του ξενοδοχείου εκτίμησαν το επιδόρπιο.
Εντούτοις, παρά την ακρίβεια αυτής της ιστορίας, η έννοια της «ανάποδης τάρτας» δεν ήταν κάτι καινούργιο. Η τάρτα έγινε ένα πιάτο με υπογραφή του ξενοδοχείου Tatin. Ιστορικοί και καλοφαγάδες έχουν υποστηρίξει εάν είναι μια πραγματική δημιουργία Tatin από τις δεσποινίδες (αδελφές), αν και η έρευνα δείχνει ότι, ενώ η τάρτα έγινε στο ξενοδοχείο Tatin, οι αδελφές δεν έθεσαν ως στόχο να δημιουργήσουν ένα «πιάτο με  υπογραφή».
Ποτέ δεν έγραψαν ένα βιβλίο μαγειρικής ή ποτέ δεν δημοσιευθηκε συνταγή τους. Ποτέ ακόμη δεν την ονόμασαν tarte Tatin.
Η αναγνώριση για αυτές έγινε από το διάσημο Γάλλο συγγραφέα Curnonsky, όταν ο ίδιος περιέγραψε: «όταν πήγαινα για κυνήγι γύρω από το Lamotte-Beuvron στα νιάτα μου, είχα ανακαλύψει σε ένα πολύ μικρό ξενοδοχείο που διεύθυναν από δύο ηλικιωμένες κυρίες ένα θαυμάσιο επιδόρπιο που περιλαμβάνονταν στο μενού η tarte Tatin…».
Κατ επιλογή η  Tarte Tatin μπορεί επίσης να γίνει με αχλάδια,  ροδάκινα, ανανά, ντομάτες και άλλα φρούτα, ή λαχανικά, όπως και με κρεμμύδια.  Όσον αφορά την ζύμη της tarte Tatin μπορεί να γίνει τόσο με ζύμη σφολιάτα ή ζύμη τάρτας.

Στοιχεία από την wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου