Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ALLA PARMIGIANA


Πιάτο της νότιας Ιταλίας με κύριο συστατικό τη μελιτζάνα με ντομάτα, παρμεζάνα και μοτσαρέλα που γκραντινάρεται στον φούρνο για να δημιουργήσει κρούστα στην επιφάνεια του φαγητού. Φτιάχνεται σε παραλλαγές με κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι.
Η παραδοσιακή συνταγή συνήθως παρασκευάζεται με μελιτζάνα, αλλά μερικές φορές ακόμη και με κολοκυθάκια.

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες
350 γραμμάρια μοτσαρέλα, σε φέτες
¾ κιλού ντομάτες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες τους αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου ½ εκ., τις αλευρώνουμε και τις τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο τις τηγανίζουμε, για 1-2 λεπτά και από τις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο βασιλικό.
Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Μοιράζουμε σε κάθε φέτα μελιτζάνας από την σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε φέτες μοτσαρέλα από πάνω και πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας τυρί παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου