Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΗΛΟΥ



Υλικά

1 κιλό κιμά γαλοπούλας
½  φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη
2 αυγά
1 κρεμμύδι στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 πατάτα στο μούλτι
2 ντομάτες αποφλοιωμένες
1 φλιτζάνι γάλα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½  κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
½  κουτ. γλυκού κύμινο
 ½  κουτ. γλυκού πάπρικα
½  κουτ. γλυκού ρίγανη
2  κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την σάλτσα
2 μήλα τριμμένα
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά πελτέ
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 ξυλάκι κανέλα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
½  κουτ. γλυκού ζάχαρη
Αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε καλά βρέχοντας συχνά τις παλάμες μας με νερό για να γίνει ένα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε ζυμώνουμε το μείγμα, βρέχοντας τα χέρια μας με μπύρα ή σόδα, αντί νερό. Έτσι, τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα. Σκεπάζουμε το μπολ με το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια κατά προτίμηση σε αντικολλητικό τηγάνι γκριλ η γκριλιέρα για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μπορούμε να ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σάλτσα
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει .
Δένουμε τη σάλτσα με αλεύρι, λιώνοντας πρώτα το αλεύρι σε ζεστό νερό, το ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.

Βάζουμε σε πιατέλα τα μπιφτέκια μας, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου