Υλικά
½
κιλό φύλλο κρούστας
¼
κιλού φρυγανιά τριμμένη
½
κιλό καρυδόψιχα
½
κιλό καλαμποκέλαιο
1
κουτ. γλυκού κανέλα
½
κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1
½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα
από ένα λεμόνι
γαρύφαλλα
για τη διακόσμηση
για
το σιρόπι
1
½ κιλό ζάχαρη
5
φλιτζάνια νερό
3
κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ ανακατεύουμε την φρυγανιά, τη καρυδόψιχα, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το
γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού.
Σε
ένα μακρόστενο ταψί, στρώνουμε 6 λαδωμένα φύλλα κρούστας και ρίχνουμε πάνω στα
στρωμένα το μείγμα.
Στο
τέλος σκεπάζουμε με 6 λαδωμένα φύλλα και χαράζουμε τον μπακλαβά με ένα μαχαίρι κι
αν θέλουμε από πάνω σε κάθε κομμάτι που σχηματίζεται καρφώνουμε από ένα
γαρύφαλλο. Ραντίζουμε από πάνω με λίγο νερό και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε έως
ότου λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1-2 βράσεις. Όταν ο μπακλαβάς είναι έτοιμος τον
αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια τον περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου