Ζυμωμένο
με γάλα και βούτυρο και αρωματισμένο με μοσχοκάρυδο το ξεχωριστό αυτό ψωμί.
Υλικά
1
κιλό αλεύρι σκληρό
1
φακελάκι μαγιά
2
κουτ. γλυκού αλάτι
1
κουτ. σούπας ζάχαρη
1
κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο ή ξύσμα πορτοκαλιού
1/2
λίτρο γάλα χλιαρό
150
γρ. βούτυρο μαλακωμένο
100
γρ. σταφίδες
Εκτέλεση
Βάζουμε
σε λεκανίτσα (ή στη λεκάνη του μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά,
το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας τη
ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να
γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική. Προσοχή, δεν ρίχνουμε άλλο αλεύρι, αν
μας φαίνεται λασπώδης: πρέπει να ζυμώσουμε επίμονα και, αν χρειάζεται,
διορθώνουμε προσθέτοντας λίγο επιπλέον αλεύρι. Ρίχνουμε τις σταφίδες και
συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την
αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
Αλείφουμε
με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη. Το σκεπάζουμε ζεστά
και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο. Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με
πιρούνι, το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα και το
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C γύρω στα 45 - 60 λεπτά.
Συμβουλή
Μπορείτε να το πλάσετε και μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ -
ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία
STUDIO M.COM, /L.MENTZOS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου