Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ



 Αγνή τσιπούρα (τσίπουρο) από τα αμπέλια του νησιού, με κανέλες και γαρύφαλλα, φτιάχνουν την Φατουράδα. Το ποτό των Κυθήρων με το μεθυστικό άρωμα και την αψάδα της τσιπούρας που αναβίωσε λογω της ανάγκης να στραφούμε ξανά στις γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις και αρώματα.
Πίνεται σαν λικέρ ενώ λόγω των χωνευτικών ιδιοτήτων της προσφέρεται και μετά το φαγητό. Δεν λείπει όμως και από τα ράφια των τοπικών μπαρ όπου σερβίρεται με τριμμένο πάγο.
Εμείς στο σπίτι την έχουμε από γενιά σε γενιά σαν το τυπικό λικεράκι καλωσορίσματος και θα μοιραστώ μαζί σας την συνταγή της γιαγιάς.....

Υλικά

500 ml. τσίπουρο
4 ξύλα κανέλας
4-5 μοσχοκάρφια γαρίφαλο
350 gr. ζάχαρη
150 ml. νερό

Οδηγίες

Σε ένα αποστειρωμένο βάζο ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τσίπουρο.
Ανακινούμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες.
Δένουμε ένα σιρόπι ζάχαρης με το νερό, βράζοντας τα υλικά χωρίς να τα ανακατέψουμε για 5-6 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανακατεύουμε το σιρόπι και το μείγμα του τσίπουρου σε ένα μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο και το αφήνουμε πάλι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 15 ημέρες.
Κατόπιν αφαιρούμε τα μπαχαρικά και διατηρούμε σε μπουκάλι που κλείνει ερμητικά! Τον χειμώνα προτιμήστε σε θερμοκρασία δωματίου και το καλοκαίρι δροσερό με παγάκια!
Επίσης μπορείτε να δώσετε γεύση και άρωμα σε γλυκά και φαγητά ή να εμπλουτίσετε το τσάι σας!


ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΛΛΕΡΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου