Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΦΑΒΑ



Υλικά

½ κιλό φάβα
ελαιόλαδο
αλάτι
2 ξερά κρεμμύδια

Για το γαρνίρισμα
ελαιόλαδο
λεμόνι
θυμάρι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
κάπαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τη φάβα σε τρεχούμενο νερό και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Θέλει προσοχή κατά τη διάρκεια του βρασίματος γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ.
Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα κρεμμύδια. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι τα σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο ελαιόλαδο και μετά να προσθέσουμε τη φάβα στη κατσαρόλα με το νερό.
Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1ώρα περίπου, μέχρι να χυλώσει.
Στη συνέχεια τη περνάμε μαζί με τα κρεμμύδια από μύλο του πουρέ ή από το μούλτι για να γίνει σαν κρέμα.
Τη σερβίρουμε με ελαιόλαδο από πάνω, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ



Φάβα

Η φάβα είναι ένα γεωργικό ή μαγειρικό προϊόν, του οποίου η αρχική πρώτη ύλη ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Συνήθως, παρασκευάζεται είτε από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά είτε από ποικιλίες του οσπρίου λαθούρι.

Οι σπόροι αποφλοιώνονται έπειτα από την απόσπασή τους από τον λοβό σπόρων στον οποίο μεγάλωσαν και η διαδικασία αυτή αφαιρεί το θαμπό έγχρωμο εξωτερικό δέρμα του καρπού. Υπάρχει κίτρινη και πράσινη ποικιλία καρπών. Οι καρποί (μπιζέλια) είναι στρογγυλοί όταν συλλέγονται και ξηραίνονται. Μόλις στεγνώσουν και αφού έχει αφαιρεθεί ο φλοιός, ο φυσικός διαχωρισμός του σπόρου στις κοτυληδόνες του μπορεί να επιταχυνθεί είτε χειροκίνητα είτε μηχανικά, ώστε να ευνοηθεί εν μέρει το ταχύτερο μαγείρεμα, λόγω της αύξησης του εμβαδού της επιφανείας που εκτίθεται στη θερμότητα.

Στο εμπόριο, τόσο η πράσινη όσο και η κίτρινη ποικιλία φάβας βρίσκονται στις αντίστοιχες επιλογές τους, συσκευασμένες λόγω χρώματος.
Η φάβα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες μερίδας. Οι περισσότερες από τις θερμίδες προέρχονται από πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Η φάβα είναι γνωστή ότι είναι μια φυσική πηγή τροφής που περιέχει μερικά από τα υψηλότερα ποσά Διαιτητικών ινών, οι ίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν το πεπτικό σύστημα και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις και χορτάτους.

Στην Κύπρο, τα πράσινα φύλλα είναι πολύ δημοφιλή το χειμώνα. Τρώγονται ωμά με ψωμί και ελιές ή χρησιμοποιούνται σε σαλάτες.

Η πράσινη και η κίτρινη φάβα χρησιμοποιούνται συνήθως για να κάνουν σούπα με μπιζέλια ή "σούπα φάβας" και μερικές φορές μια πουτίγκα - την (pease pudding), που συνήθως παρασκευαζόταν στη μεσαιωνική Ευρώπη.

Στη βόρεια Ινδία, είναι γενικά γνωστή ως matar ki daal, μερικές φορές χρησιμοποιείται ως μια φθηνότερη παραλλαγή για το πολύ δημοφιλές chhole στους πάγκους που το προσφέρουν αυτό.

Η κίτρινη φάβα, πιο συχνά χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του dhal (ξηρό όσπριο (φακή, μπιζέλι ή ποικίλα είδη φασολιού) τα οποία έχουν χωρίσει) στη Γουιάνα, το Τρινιντάντ και τις νήσους Φίτζι. Αναφέρεται απλά ως dhal, παρασκευάζεται παρομοίως προς τα dhals που βρίσκονται στην Ινδία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από άλλες συνταγές. Η κίτρινη φάβα είναι το κύριο συστατικό του Ιρανικού φαγητού "Khoresht gheymeh", το οποίο σερβίρεται στην Ιρανική κουζίνα, αντί του λευκού ρυζιού. Είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό στο περίφημο tabriz köftesi, μια σπεσιαλιτέ κεφτέ από το Βόρειο Ιράν,

Η κίτρινη φάβα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός γλυκού σνακ στην κουζίνα του Πεκίνου. Το Wandouhuang είναι ένα γλυκό που έχει υποστεί γλύκανση και διατηρημένο με απλή ψύξη μπιζέλι πουτίγκα, μερικές φορές αρωματισμένο με άνθη osmanthus και δαμάσκηνα Jujube.


Στην Ευρώπη, η Ελληνική «φάβα» είναι ένα πιάτο φτιαγμένο με κίτρινη πολτοποιημένη φάβα, για την δημιουργία ενός ορεκτικού ή μεζέ. Ονομαστή είναι η φάβα Σαντορίνης, που παρασκευάζεται από το λαθούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου