Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΡΟΚΦΟΡ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ



Υλικά

1 κιλό κιμά ( ½ μοσχαρίσιο και ½ χοιρινό)
2 κρεμμύδια, τριμμένα
1 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3-4 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
5 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
2 αυγά
½ φλιτζάνι γάλα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας ξερό σάψιχο τριμμένο η μαντζουράνα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκειά
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη σάλτσα
200 γραμμάρια ροκφόρ
1 φλιτζάνι καρύδια
1 ½ φλιτζάνια γιαούρτι, στραγγισμένο
½ φλιτζάνι κονιάκ
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
πιπέρι άσπρο
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε καλά βρέχοντας συχνά τις παλάμες μας με νερό για να γίνει ένα όσο το δυνατόν πιο ομοιογενές μείγμα. Αν θέλουμε ζυμώνουμε το μείγμα, βρέχοντας τα χέρια μας με μπύρα ή σόδα, αντί νερό. Έτσι, τα μπιφτέκια θα γίνουν πιο αφράτα. Σκεπάζουμε το μπολ με το μείγμα με μια πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μπιφτέκια.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια κατά προτίμηση σε τηγάνι γκριλ αντικολλητικό η γκριλιέρα για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για τη σάλτσα
Αλέθουμε τα καρύδια στο μίξερ (να μην γίνουν σκόνη).
Σε  ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ρίχνουμε το σκόρδο και τα καρύδια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.  Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ροκφόρ, κομμένο σε κομματάκια, το κονιάκ, λίγο αλάτι, το άσπρο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα από πάνω και συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου