Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ



Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι γάλα χλιαρό
220 γραμμάρια γιαούρτι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
5 αυγά
λίγο αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού κακουλέ, τριμμένο
½ κουτ. γλυκού μαστίχα, τριμμένη
1 κρόκο αυγού γάλα για το άλειμμα
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το βούτυρο, τη μαγιά με το γάλα, το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ τη μαστίχα (κτυπημένη με μια κουταλιά ζάχαρη), το μέλι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη και την ξαναδουλεύουμε. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να αφήσουμε τη ζύμη όλη τη νύχτα να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε τα τσουρέκια μας την άλλη μέρα, που θα έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την ζυμώνουμε ξανά και τη χωρίζουμε σε τρία μπαστούνια. Πλάθουμε σε κορδόνια, τα πλέκουμε σε κοτσίδα και τα ενώνουμε στις άκρες. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε ένα βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει 1-1 ½ ώρα περίπου.
Αλείφουμε  την επιφάνεια του τσουρεκιού με το κρόκο αυγού κτυπημένο με μια κουταλιά γάλα και το πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα κι αν θέλουμε και με παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη να διατηρηθούν φρέσκα για πολλές μέρες ή τα βάζουμε στην κατάψυξη που διατηρούνται για δύο μήνες.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου