Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ



Υλικά

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια)
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
260 γρ. γιαούρτι πλήρες

για το σιρόπι
4 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, έναν τη φορά, χτυπώντας καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το χυμό πορτοκάλι, το σιμιγδάλι κοσκινισμένο, το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε γιαούρτι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε καθαρό κάδο του μίξερ σε μαρέγκα. Ρίχνουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα στο μείγμα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ, τη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-55 λεπτά ή μέχρι όταν βυθίσουμε ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο του κέικ αυτό βγει στεγνό και καθαρό.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 4-5 λεπτά. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις είναι έτοιμο το κέικ το βγάζουμε από το φούρνο το τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε 5-6 σημεία και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να «πιεί» όλο το σιρόπι και να κρυώσει τελείως και μετά το σερβίρουμε.

Αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λεπτές φέτες γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, πασπαλισμένες με κρυσταλλική ζάχαρη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου