Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ



Υλικά

½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι μέλι
5 φλιτζάνια νερό
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 ½ φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ (χωρίς φλούδα)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μείγμα και να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το μέλι και τη ζάχαρη συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή το νερό.
Επαναφέρουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει ο χαλβάς.
Μόλις δούμε φουσκάλες ο χαλβάς είναι σχεδόν έτοιμος, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα - αφού πρώτα τα έχουμε ψήσει σε προθερμασμένο φούρνο για 5-8 λεπτά στους 180 βαθμούς - και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, το στρώνουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να κρυώσει περίπου μια ώρα μέχρι να ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα και με κρυσταλλική ζάχαρη και σερβίρουμε.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου