Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ



Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις η όσο πάρει η ζύμη
5 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά, διαλυμένη σε λίγο νερό
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κτυπημένο με λίγη ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες
½ κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κιλού βούτυρο αγελάδος
Σουσάμι η αμύγδαλα ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι, τα αυγά, το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια στη γρήγορη ταχύτητα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βούτυρο, λιωμένο, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει για 20-30 λεπτά.
Όταν η ζύμη διπλασιάσει τον  όγκο της την πλάθουμε σε μπαστούνια και φτιάχνουμε πλεξούδες μακρόστενες ή στρογγυλές. Τις τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί, τις αλείφουμε με κρόκο αυγών, τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι ή ψιλοκομμένα  αμύγδαλα. Αν θέλουμε ανάμεσα στις πλεξούδες διακοσμούμε  αυγά βαμμένα. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-45 λεπτά περίπου.


ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου