Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΤΑ «ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ» GINGER ALE ΚΑΙ GINGER BEER



Γνωρίζουμε για το τζίντζερ, ότι η ανακάλυψη του έγινε κάπου το 500πΧ και εκτός από τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες συχνά το χρησιμοποιούσαν σαν καρύκευμα σε διάφορα αλκοολούχα και μη ποτά. Τέτοια γνωστά σε όλους μας είναι τα ginger beerκαι ginger ale.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το ginger beer ή τζιτζιμπύρα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και δροσιστικό προϊόν ζύμωσης (αναψυκτικό με ελάχιστους βαθμούς αλκοόλ).«Γεννήθηκε» στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 18ου αιώνα κι έγινε γρήγορα δημοφιλές στον τόπο καταγωγής του, την Αμερική και τον Καναδά.  Ο αγγλικός στρατός το μετέφερε μαζί του στα Ιόνια νησιά έναν αιώνα μετά, την εποχή της Αγγλοκρατίας. Πλέον παράγεται και στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα. Σήμα κατατεθέν της νεότερης ιστορίας της, σε βαθμό που θεωρείται σχεδόν τοπικό προϊόν. Ορισμένοι Κερκυραίοι φρόντισαν και έμαθαν τον τρόπο παρασκευής του «βασιλικού αναψυκτικού», όπως το χαρακτήριζαν λόγω της καταγωγής του. Κάποια στιγμή η αγγλική κυριαρχία τελειώνει, οι Άγγλοι φεύγουν από το νησί, αλλά η τζιτζιμπύρα μένει. Οι μετρημένοι στα δάχτυλα παραγωγοί της παίρνουν άδεια και αρχίζουν να τη σερβίρουν στα καφενεία.Διατηρείται στο ψυγείο και γι’αυτό δεν είναι εύκολη η εξαγωγή της. Είναι όμως πολύ εύκολη η παραγωγή της.


Ένα αναψυκτικό με ξεκάθαρα τα αρώματα του τζίντζερ. Η αίσθηση που αφήνει στο στόμα είναι καθαρά από κινέζικη πιπερόριζα. Μία γεμάτη Ginger Beer με αρκετά έντονο «κάψιμο». Η ιδιαίτερη υφή του οφείλεται στη φυσική ζύμωση και στην προσθήκη του χυμού από αχλάδι.

Εκτός από τη τζιτζμπύρα, υπάρχει και το ginger ale. Το ginger ale είναι αεριούχο αναψυκτικό, για το οποίο χρησιμοποιούνται εκτός από φυσικό εκχύλισμα ή φυσικό άρωμα τζίντζερ γλυκαντική ουσία (από ζάχαρη μέχρι αμυλοσιρόπια) αλλά κι άλλα αρώματα και γεύσεις όπως λεμόνι, μοσχολέμονο, ακόμα και αχλάδι και ανανάς.

Οι διαφορές τους φαίνονται και από την περιγραφή τους, μιας και η τζιτζιμπύρα είναι προϊόν ζύμωσης ενώ το ginger ale, όπως αναφέραμε κι λίγο πιο πάνω, είναι αεριούχο νερό αρωματισμένο με τζίντζερ.

Υπάρχουν δύο είδη, το χρυσό, το οποίο ανακάλυψε ο Αμερικάνος Thomas Cartel, φαρμακοποιός και χειρουργός και το ξηρό, γνωστό και σαν pale style, του οποίου πατέρας είναι ο Καναδός John McLaughlin χημικός και φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Το χρυσό είναι εφάμιλλοτης τζιτζιμπύρας, ενώ το ξηρό (ή αλλιώς χλωμό, λόγω της λέξης pale) έχει πιο ήπια γεύση τζίντζερ.

Ο Thomas Cartel δημιούργησε ένα σκούρο χρυσό σε χρώμα, γλυκό και με έντονη σπιρτάδα από το τζίντζερ στη γεύση αναψυκτικό, που είναι πολύ κοντά στη φυσική τζιτζιμπύρα. Το χρυσό ginger ale καταναλώνεται αυτούσιο σαν αναψυκτικό σε αντίθεση με το ξηρό που συνήθως χρησιμοποιείται σαν συστατικό σε cocktail ή σε άλλες παρασκευές στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική.


Με τη γεύση από αυθεντική κινέζικη πιπερόριζα το Ginger Ale Fentimans θα σας εκπλήξει αρωματικά. Χαρακτηριστική αλλά και ελαφριά γεύση πιπερόριζας που συνδυάζεται ιδανικά με νότες πορτοκαλιού και βοτανικές γεύσεις όπως κανέλα.

Το ξηρό ginger ale προήλθε από την επιθυμία του John McLaughlin, να επεκτείνει τα προϊόντα του εργοστασίου παραγωγής σόδας που είχε. Θέλοντας να δώσει γεύση στη σόδα, κατέληξε στην προσθήκη εκχυλίσματος τζίντζερ. Το προϊόν αυτό, δεν άργησε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν χρησιμοποιούνταν σαν συστατικό στα cocktail (πράγμα που συμβαίνει μέχρι και σήμερα).

Πλέον το ξηρό ginger ale, παράγεται σε παγκόσμια κλίμακα και έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα το χρυσό του Thomas Cartel, το οποίο πλέον έχει περιορίσει την παραγωγή του σε τοπικό επίπεδο.


Το ginger ale, και όλα τα παράγωγα του τζίντζερ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ιατρικούς λόγους όπως τη δυσπεψία και τη ναυτία, ακόμα και για να απαλύνει τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό. Είναι ιδανικό για κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες (βασικά τους 6-8 μήνες που έχουμε ζέστη, στην Ελλάδα). Τα συστατικά είναι εντελώς φυσικά και η παραγωγή πολύ εύκολη, ακόμα και στο σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου