Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΦΑΒΑ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟΥ*



Υλικά

½ κιλό φάβα Σαντορίνης
1 ολόκληρο κρεμμυδάκι
λίγο αλάτι

Για το πάντρεμα
2 χοιρνές μπριζόλες λαιμού, σε λωρίδες
3 κρεμμύδια, σε ροδέλες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κλωναράκια φρέσκου φασκόμηλου
4 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού
πάπρικα γλυκιά
ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε τη φάβα σε τρεχούμενο νερό και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Θέλει προσοχή κατά τη διάρκεια του βρασίματος γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ.
Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και τα κρεμμύδια. Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1ώρα περίπου, μέχρι να χυλώσει. Στη συνέχεια τη περνάμε μαζί με τα κρεμμύδια από μύλο του πουρέ ή από το μούλτι για να γίνει σαν κρέμα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κλωναράκια φασκόμηλου και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μια κουταλιά ζάχαρη.
Αφαιρούμε τα κλωναράκια φασκόμηλου, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και στην συνέχεια προσθέτουμε τις μπριζόλες λαιμού κομμένες σε λεπτές λωρίδες και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε τη κρέμα βαλσαμικού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Σερβίρουμε τη φάβα προσθέτοντας από πάνω το χοιρινό, τα κρεμμύδια και τη σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι.
Τέλος προσθέτουμε λίγα φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου σε κάθε πιάτο, πασπαλίζουμε με γλυκιά πάπρικα και σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


·        Το Φασκόμηλο ή Αλιφασκιά (Salvia officinalis, Labiatae) είναι πολυετές αρωματικό φυτό της μεσογείου, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Για τους ρωμαίους αποτελούσε ιερό φυτό, ενώ στο Μεσαίωνα ονομάστηκε «φυτό της γονιμότητας». Τα φύλλα φαίνεται να έχουν αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το αφέψημα πιστεύεται ότι δρα κατά της ουλίτιδας, των άφτρων του στόματος, των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και των πόνων της περιόδου. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ως καρύκευμα, συστατικό σαλτσών και για τον αρωματισμό του λαδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου