Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΤΖΙΤΖΙΜΠΙΡΑ


Η τζιτζιμπίρα είναι ένα τυπικό παραδοσιακό, δροσιστικό και εύγευστο αεριούχο ποτό από την εποχή της Αγγλοκρατίας στα Επτάνησα και σήμερα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα (και στην Αγγλία φυσικά). Καταναλώνεται κυρίως την περίοδο από το Πάσχα έως το φθινόπωρο και επειδή παράγεται σε μικρές σχετικά ποσότητες, θα τη βρει κανείς «φρέσκια»...  Τα συνθετικά της είναι εντελώς φυσικά και η παραγωγή της απλή και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο.

Υλικά (για παραγωγή 2 λίτρων)

1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές τριμμένο τζίντζερ (ή και παραπάνω για αυτούς που τους αρέσουν τα καυτερά)
Χυμός από ένα λεμόνι
(¼ κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά) ελάχιστη!!!
Νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Ρίξτε τη ζάχαρη στο μπουκάλι με την βοήθεια ενός χωνιού (καθώς και τη μαγιά, αν θα χρησιμοποιήσετε τέτοια). Κουνήστε το μπουκάλι για να ανακατευτεί η μαγιά με τη ζάχαρη. Ανακατέψτε το τριμμένο τζίντζερ με το χυμό του λεμονιού και ρίξτε το στο μπουκάλι, το οποίο κλείνετε και το κουνάτε για να λιώσει η ζάχαρη. Απογεμίστε το μπουκάλι με νερό αλλά όχι μέχρι επάνω (4 δάχτυλα περιθώριο).
Κλείστε το μπουκάλι πολύ καλά και αφήστε το σε ζεστό μέρος (π.χ. ήλιος, καλοριφέρ) για 24 με 48 ώρες, προκειμένου να γίνει η ζύμωση. Όταν πιέσετε ελαφρά το (πλαστικό) μπουκάλι και αντιμετωπίσετε αντίσταση (δεν πιέζεται), τότε η τζιτζιμπίρα είναι έτοιμη.
Μην την κουνήσετε και μην την ανοίξετε, απλά βάλτε την για λίγο στο ψυγείο και ανοίξτε την μετά από μία ώρα περίπου.
Την φιλτράρετε και τη βάζετε σε άλλο παρόμοιο μπουκάλι, που θα κλείνει επίσης καλά για να μην φύγει το αέριο που έχει δημιουργηθεί. Συνήθως το ποτό διατηρείται στο ψυγείο για όχι παραπάνω από 1 μήνα.
Η γεύση της είναι πιπεράτη και κάνει καλό στα κρυώματα και είναι κατάλληλη για περίοδο εγκυμοσύνης!

1 σχόλιο:

  1. Σήμερα, ο Γεώργιος Χείμαριός, είναι ο μοναδικός στο νησί της Κέρκυρας που παρασκευάζει τσιτσιμπύρα, από το 1975, συνεχίζοντας το έργο της οικογένειας Χειμαριού, η οποία ξεκίνησε από το 1920 την παραγωγή τσιτσιμπύρας, με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που φτιάχνοταν πριν από εκατόν πενήντα χρόνια και με το ίδιο μεράκι.
    Η συνταγή είναι ίδια όπως και η παρασκευή του αναψυκτικού και δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 1860 μέχρι σήμερα. Τα συστατικά είναι τα εξής: τζίντζερ, ζάχαρη, χυμός φρέσκου λεμονιού και νερό. Μέχρι να φτάσει στο ποτήρι σας περνά από δύο στάδια ωρίμανσης. Το πρώτο μέσα στο καζάνι όπου μπαίνουν τα υλικά στις σωστές δοσολογίες και διαρκεί, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και τη σκληρότητα του νερού, από 8 ώρες μέχρι μία μέρα.
    Η δεύτερη ωρίμανση γίνεται μέσα στο μπουκάλι και κρατάει πέντε μέρες. Και για όσους δεν γνωρίζετε, ο αφρός που βγαίνει ανοίγοντας το μπουκάλι, δεν είναι τίποτε άλλο από το φυσικό ανθρακικό που δημιουργείται μέσα στο μπουκάλι από την ωρίμανση.
    Εκτός όμως από την ιδιότητα του σαν αναψυκτικό, μας ξεδιψά ευχάριστα, δίνοντας μας και μια δόση εξωτικής και πιπεράτης γεύσης, έχει και ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, διότι περιέχει τζίντζερ ως βασικό συστατικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή