Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ η ΚΛΗΜΑΤΟΦΥΛΛΑ



ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ

Υλικά

60 - 70 αμπελόφυλλα τρυφερά και αράντιστα
1 κ. σ. αλάτι χοντρό
1 - 2 κ. σ. χυμό λεμόνι
νερό

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τρυφερά αμπελόφυλλα, χωρίς σκισίματα και σημάδια, όχι ραντισμένα.
Τα πλένουμε πολύ καλά, όπως τα χόρτα και στο τελευταίο νερό, βάζουμε μια κουταλιά καλό ξύδι. Τα αφήνουμε να σταθούν για λίγο.
Στη συνέχεια κόβουμε τα κοτσάνια, (όχι σύριζα, αφήνουμε 1 - 1½ εκατοστό, για να μην σκιστεί το φύλλο).
Τα στοιβάζουμε σε εικοσάδες, ή εικοσιπεντάδες, τοποθετώντας τα με την εσωτερική τους πλευρά προς τα επάνω, με τέτοιο τρόπο που, το κοτσάνι του δεύτερου, να μπαίνει δίπλα στου πρώτου, με το κενό του δεύτερου φύλλου, προς την ίδια μεριά με του πρώτου.
Στη συνέχεια τα τυλίγουμε ρολά και τα βάζουμε σε βάζο που να τα χωράει.
Ρίχνουμε το αλάτι, το χυμό του λεμονιού, το γεμίζουμε με νερό, μέχρι επάνω και το κλείνουμε σφιχτά.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά, (όχι να κοχλάζει), στους 80°C και τοποθετούμε μέσα το βάζο με τα φύλλα.
Το βράζουμε για 20 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να παγώσει.
Διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, για ένα χρόνο.
Εναλλακτικά, αντί να τα παστεριώσουμε, μπορούμε να τα ζεματίσουμε και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, μαζί με το αλάτι και το λεμόνι, να πάρουν μια βράση.
Τοποθετούμε μέσα τα ματσάκια με τα φύλλα, (μαζεμένα όπως είναι) για 1' - 2'.
Όταν αλλάξουν χρώμα, τα γυρίζουμε με τρυπητή κουτάλα από την άλλη μεριά και έπειτα τα βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να στεγνώσουν.
Τα βάζουμε σε σακούλα για τρόφιμα, τα κλείνουμε καλά και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.
Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν εκτός ψυγείου, τα ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και είναι σαν τα φρέσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου