Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΤΟ


Οι γλυκοπατάτες πιθανόν να ήρθαν στην Κέρκυρα με τους Βενετσιάνους τον δέκατο έκτο αιώνα, όπως και πολλά άλλα από τα αγροτικά προϊόντα του Νέου Κόσμου. Από τότε και για αρκετούς αιώνες, παρέμειναν αποκλειστικά τροφή των φτωχών. Απέκτησαν δημοτικότητα μόνον όταν οι Άγγλοι αποκάλυψαν στην αριστοκρατία της Κέρκυρας τις αρετές τους, σερβίροντάς τες με σιρόπι. Παρολαυτά, εξακολουθούν να μαγειρεύονται με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο, ψητές στη σχάρα ή στον φούρνο με ελαιόλαδο και σκόρδο. Οι ψητές γλυκοπατάτες συνόδευαν ανέκαθεν τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. Υπάρχει επίσης μια σπουδαία παλιά συνταγή για γλυκοπατάτες μαγειρεμένες με κρεμμύδια και πιπέρι καγιέν, σε μια αγροτική παραλλαγή του μπουρδέτο.

Υλικά

3 κ.σ. έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γεμάτη κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν (περισσότερο ή λιγότερο κατά βούληση)
1 κ.σ. τοματοπελτέ
1 ½ κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα, κατά μήκος
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και γιαχνίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε σιγανή φωτιά για 5 με 7 λεπτά, σκεπασμένα, ώσπου να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι κρασί και τόσο νερό ώστε μόλις που να καλύπτει τις γλυκοπατάτες. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένες για περίπου 25 λεπτά, ώσπου η σάλτσα να δέσει και να πάρει σκούρο χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι κρασί και σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε τις πατάτες να σιγοβράσουν για άλλα 10 με 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να καθίσει για περίπου 5 λεπτά και σερβίρουμε.

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου