Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

ΧΟΧΛΙΟΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ


Υλικά

1 κιλό χοχλιούς
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
μπούκοβο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφος και τη μεμβράνη που έχουν μπροστά. Σε μια κατσαρόλα νερό και αρκετό αλάτι τους βάζουμε να βράσουν για λίγο και όταν πάρουν βράση τους αφήνουμε να βράσουν για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε όσους έχουν έρθει στην επιφάνεια του νερού, τους σουρώνουμε και τους πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό.
Σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά προσθέτουμε τους χοχλιούς, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, το μπούκοβο, τα φύλλα δάφνης τους  ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Τους σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Βράζουμε για 30-35 λεπτά περίπου.
Αν δεν έχουμε τα ειδικά πιρούνια για τους χοχλιούς για να τους αφαιρέσουμε από το κέλυφος, χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδα η στραβώνουμε ελαφρά ένα δόντι από το πιρούνι μας.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Οι χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια, αφθονούν σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μεζέ για καλοφαγάδες και όχι μόνο. Οι χοχλιοί, μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στα Χανιά μαγειρεύονται γιαχνί με πατάτες και κολοκυθάκια, ενώ στο Ηράκλειο γίνονται πιλάφι με χόντρο (τραχανά) ή ρύζι. Επίσης, είναι νοστιμότατοι βραστοί, κυρίως όμως οι «λιανοί». Όμως, οι πιο νόστιμοι χοχλιοί, είναι οι μπουμπουριστοί. Οι χοχλιοί συλλέγονται από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, μετά από βροχή. Διατηρούνται ζωντανοί σε δροσερό και ευάερο μέρος και μαγειρεύονται μέχρι τον Σεπτέμβριο (για την ακρίβεια μέχρι τις πρώτες βροχές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου