Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΚΥΒΟΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ - ΜΥΡΩΔΙΚΩΝ


Υλικά

Λαχανικά της προτίμησής μας (κρεμμύδια, ντομάτα, καρότα, κολοκυθάκια, πράσα, σκόρδο, πιπεριά, σχινόπρασο, κα)
Μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, μάραθο, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μελισσόχορτο, σάψιχο, θυμάρι, ρίγανη, κα)
Μπαχαρικά της αρεσκείας μας (πιπέρι, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, κόλιανδρο, κουρκουμά,κα)
αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε, και κόβουμε σε κυβάκια τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα τα βάζουμε να βράσουν με λίγο αλάτι χοντρό σε χαμηλή θερμοκρασία, με ελάχιστο νερό, γιατί τα λαχανικά θα βγάλουν το δικό τους.

 Όταν μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μίξερ η από το μύλο του πουρέ να γίνουν πολτός και τα ξαναρίχνουμε στη κατσαρόλα για να πάρουν 2-3 βράσεις για να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά. Αν θέλουμε να προσθέσουμε μυρωδικά και μπαχαρικά κατά βούληση, τα βάζουμε και αυτά στο μίξερ, τα πολτοποιούμε και ανακατεύουμε τα μείγματα μεταξύ τους. 
Γεμίζουμε με τον πολτό πλαστικές θήκες για τα παγάκια, τις τοποθετούμε στη κατάψυξη και όταν παγώσουν τις αδειάζουμε σε ένα πλαστικό σκεύος με καπάκι και τους διατηρούμε στον καταψύκτη.
Αλλος τρόπος είναι να βάλουμε τον πολτό στο ρηχό ταψί του φούρνου και να τον ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, μέχρι ο πολτός να στεγνώσει τελείως, εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν στεγνώσει, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια ή τον διαλύουμε στο μπλέντερ και τον ξαναβάζουμε στο φούρνο για λίγο να στεγνώσει καλύτερα. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον διατηρούμε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.



Μπορούμε να φτιάξουμε κύβους με μυρωδικά, τα οποία τα ψιλοκόβουμε η τα αλέθουμε πολύ καλά στο μούλτι  με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε λίγο από τα αρωματικά σε θήκες από παγάκια, συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο και τα βάζουμε στην κατάψυξη.
Επίσης μπορούμε να βράσουμε διάφορα ματσάκια φρέσκων μυρωδικών σε νερό, μετά να σουρώσουμε το ζωμό και αφού κρυώσει να τον βάλουμε σε θήκες για παγάκια. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τα ρίχνουμε ανάλογα στο φαγητό που ταιριάζουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου