Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΙΑΣΙΩΤΙΚΟ ΚΑΪΝΑΡΙ (KAYNAR)





Χειμωνιάτικο ρόφημα, εξαιρετικά τονωτικό, διαδεδομένο στη Ν. Τουρκία και τα Άδανα, συναντιέται επίσης στη Μυτιλήνη και συνδέεται στενά με το μαγευτικό χωριό της Αγιάσου. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, εκτός από το χαρακτηριστικό βαθυκόκκινο χρώμα του, μνημονεύουν και την πρωτόγνωρη γεύση του: μια έκρηξη μπαχαρικών και μυρωδικών στο στόμα. Η πρωταρχική συνταγή, που ταξίδεψε απ' την Ανατολή στο βορειοαιγαιοπελαγίτικο νησί πριν πολλά-πολλά χρόνια, δε σώζεται αυτούσια. Σήμερα υπάρχουν μπαχαράδικα που πουλούν έτοιμα μείγματα για καϊνάρι (kaynar). Όπως και να 'χει αξίζει σίγουρα αν βρεθεί κανείς χειμώνα στη Λέσβο να δοκιμάσει το ιδιαίτερο ρόφημα στον τόπο του!
Βαθιά ανατολίτικο τονωτικό ρόφημα που τα γυρίσματα του καιρού και της ιστορίας το ταξίδεψαν μέχρι την Αγιάσο της Λέσβου.

Υλικά

    1-2 ξυλάκια κανέλας
    λίγο μπαχάρι
    λίγο γαρίφαλο
    φλούδες πορτοκαλιού
    λίγο τσάι του βουνού
    λίγο φασκόμηλο
    λίγη πιπερόριζα
    ό,τι άλλο μπαχαρικό θεωρείτε ότι του ταιριάζει*
    μέλι ή ζάχαρη
    τριμμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε ένα μείγμα από τα μπαχαρικά και τα αφεψήματά μας και το βράζουμε σε νερό μαζί με την κανέλα και τη φλούδα για περίπου 15' υπολογίζοντας έως 1 κουταλιά για κάθε φλιτζάνι. Προς το τέλος ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι.
Πριν σουρώσουμε και σερβίρουμε το καϊνάρι, το αφήνουμε λίγο να σταθεί και στη συνέχεια του προσθέτουμε λίγη καρυδόψιχα τριμμένη.

*Στο kainari.com (Μπαχαροπωλείο Λέσβου) στα υλικά του έτοιμου μείγματος περιλαμβάνονται για παράδειγμα πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο.

Ωστόσο φαίνεται ότι στο μείγμα χωρούν ...αυτοσχεδιασμοί. Αν ξέρετε κι άλλους συνδυασμούς για καϊνάρι, μοιραστείτε τους μαζί μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου