Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

ΛΕΜΟΝΑΚΙ ΜΥΡΩΔΑΤΟ



Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι λεμονιές στον κήπο η στο κτήμα μας είναι κατάφορτες.
Σηκώνω τα μανίκια, λοιπόν και ανασκουμπώνομαι στην κουζίνα για να αξιοποιήσω τους καρπούς τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σας δίνω δύο αγαπημένες μου συνταγές για να τις δοκιμάσετε.
Καλή επιτυχία!

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ

Υλικά, για 6 ποτήρια:

6 λεπτόφλουδα λεμόνια
1,5 λίτρο εμφιαλωμένο νερό
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
φέτες λεμονιού, για τη διακόσμηση και παγάκια.

Τρόπος παρασκευής:

Πλένετε και σφουγγίζετε τα λεμόνια με μια πετσέτα. Αφαιρείτε τη φλούδα, από τα μισά και τη βάζετε σε μια κατσαρόλα με το μισό νερό, αλλά ολόκληρη την ποσότητα της ζάχαρης.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για ένα τέταρτο της ώρας. Αφήνετε τις φλούδες να κρυώσουν.
Στύβετε όλα τα λεμόνια και σουρώνετε το χυμό τους σε μια όμορφη μεγάλη κανάτα.
Σουρώνετε το σιρόπι μέσα στο χυμό και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό, ανακατεύοντας.
Κλείνετε την κανάτα και τη βάζετε στο ψυγείο.
Διαλέξετε όμορφα διαφανή ποτήρια για να σερβίρετε τη λεμονάδα σας.
Ρίξτε μερικά παγάκια σε κάθε ποτήρι και στολίστε με μία ή περισσότερες φέτες λεμονιού.

ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙ

Υλικά:

1 φύλλο ζύμης κουρού
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
το χυμό και το ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κουταλιά φλοίδες αμυγδάλου.

Τρόπος παρασκευής:


Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι τάρτας στρώνετε το φύλλο. Κόβετε τις άκρες.
Τρυπάτε το φύλλο παντού με ένα πιρούνι, το καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ρίχνετε φασόλια ξερά ωμά για βάρος.
Ψήνετε τη βάση της τάρτας για 25 λεπτά, βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και αφαιρείτε τα φασόλια και το αλουμινόχαρτο. Ψήνετε ξανά για 5 λεπτά.
Βγάζετε πάλι τη βάση από το φούρνο και  την αφήνετε ν κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Ρίχνετε αυτό το μείγμα πάνω στη βάση της τάρτας, το απλώνετε καλά με ένα πλατύ μαχαίρι ή μια σπάτουλα και πασπαλίζετε από πάνω με τις φλοίδες αμυγδάλου.
Βάζετε πάλι την τάρτα στο φούρνο και ψήνετε για 40 λεπτά, δηλαδή μέχρι να βγαίνει η οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι στεγνό.
Τη σερβίρετε σε μια πιατέλα.

Τα δικά μου μυστικά
-Σε όλες τις συνταγές, που απαιτούν ξύσμα ή φλούδα λεμονιού, χρησιμοποιούμε λεμόνια βιολογικών καλλιεργειών που δεν ραντίζονται.
-Αν χρειάζεστε για μια συνταγή μόνο μια κουταλιά λεμόνι δεν έχετε παρά να τρυπήσετε τη φλούδα με ένα πιρούνι και να το πιέσετε μέχρι να βγάλετε όσο χυμό χρειάζεστε. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φυλάξετε το λεμόνι στο ψυγείο και να μη σας ξεραθεί.
-Μην αγοράζετε πράσινα λεμόνια και μη τα κόβετε πριν κιτρινίσουν από τα δέντρα γιατί δεν ωριμάζουν αφού κοπούν και θα χαραμιστούν.
-Αν θέλετε να παρουσιάσετε σε ένα επίσημο τραπέζι λεμόνια κάντε το εξής κόλπο: κόψτε τα λεμόνια στη μέση και τυλίξτε με τούλι που θα το δέσετε με μια κορδέλα.
Έτσι, οι συνδαιτυμόνες σας θα μπορούν να τα στύψουν χωρίς να τους πέφτουν τα κουκούτσια στο φαγητό και εσείς θα έχετε εντυπωσιάσει με το καλό σας γούστο.
Για τα κομμάτια από τούλι δεν έχετε παρά να φυλάξετε μερικά από μπομπονιέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου