Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ



Το καλοκαίρι, σε ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, πολλοί από μπορεί να δοκιμάσαμε στη σαλάτα σας λίγο κρίταμο. Πόσοι όμως γνωρίζετε τις πραγματικές μαγειρικές του δυνατότητες;

Το μυστικό του κρίταμου είναι τα αιθέρια έλαιά του, τα οποία είναι συμπυκνωμένα στα φύλλα του. Αυτά το τοποθετούν μαγειρικά στα σύνορα μεταξύ βοτάνου και χορταρικού.

Στη διατροφή μας υπάρχει από παλιά: αναφορά στο κρίταμο τουρσί κάνει ο μεγάλος αρχαίος βοτανολόγος Διοσκουρίδης πριν 2.000 χρόνια! Φυσικό είναι λοιπόν η παραδοσιακή μαγειρική να το έχει αξιοποιήσει με πλήθος τρόπους.

Θεσπέσιος τσιπουρομεζές
Φρέσκο, λίγο μπλανσαρισμένο ή επεξεργασμένο σε ελαφριά άλμη. Θέλει μόνο λίγο λάδι, λεμόνι ή και λίγο σκόρδο. Το κρίταμο είναι απόλαυση «εθιστική». Το δοκιμάζεις, η γεύση και το άρωμά του μένει και θες λίγο τσίπουρο για να τη συνοδεύσεις. Μετά θες λίγο κρίταμο ακόμα και πάει λέγοντας...

Απογειώστε τις σαλάτες σας
Χρησιμοποιείστε κρίταμο σε ελαφριά άλμη ή τουρσί και βάλτε μερικά γραμμάρια στην κάθε μερίδα - όχι πάνω από δέκα ή δεκαπέντε. Ταιριάζει κατεξοχήν στο ντάκο, τη χωριάτικη, την πατατοσαλάτα και σε όλες τις σαλάτες με ψαρικά.

Γεύση στα όσπρια
Η ίδια ποσότητα αρκεί για να δώσει πρόσθετη γεύση και σ' ένα πιάτο οσπρίων. Φάβα, ρεβίθια, φακές, φασόλια - ταιριάζει σε όλα. Με τον ίδιο τρόπο συνοδεύει και αλοιφές, όπως σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα, ενώ παντρεύεται καταπληκτικά με γιαούρτι και σκόρδο για ένα «τζατζίκι» αλλιώτικο που μπορεί κανείς να βρει και στην Τουρκία. Βλέπετε το κρίταμο υπάρχει άφθονο και στα απέναντι παράλια του Αιγαίου.

Μπαίνει στο τηγάνι
Το βάζουν εκεί οι νησιώτες μας μαζί με τυρί ή αυγά. Ομελέτα ή σαγανάκι.

Ταιριάζει τέλεια με ψάρια και θαλασσινά

Θα το χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή σε ελαφριά άλμη. Αν γεμίσετε λόγου χάρη την κοιλιά ενός ψητού ψαριού ή το βάλετε στο φούρνο με σαρδέλες και ντομάτα, θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου