Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ



Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ιδανικά για γευστικούς πειραματισμούς και πρωτότυπους συνδυασμούς στην κουζίνα. Σας προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, πολλά μυρωδικά αλλά και συνοδευτικά με φαντασία, για να απολαύσετε ξεχωριστές γεύσεις!

ΨΑΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ
Βακαλάος
Η λεπτή και εύπεπτη σάρκα του βακαλάου ενδείκνυται για ελαφριές σούπες σε άφθονο ζωμό λαχανικών, ενώ σε άλλες μεσογειακές κουζίνες τον μαγειρεύουν βραστό σε συμπυκνωμένο ζωμό (court-buillon) ή ακόμα και στον ατμό. Όταν ο βακαλάος είναι μεγαλύτερος μαγειρεύεται πλακί στο φούρνο με σκόρδο και ντομάτες.
Φαγγρί
Ο κλασσικός τρόπος προετοιμασίας του φαγγριού είναι στη σχάρα, αλλά ψήνεται και στο φούρνο κομμένο σε φέτες, πλακί ή της κατσαρόλας. Ταιριάζει συντροφιά με μυρωδικά όπως, βασιλικό, άνηθο, φρέσκο κόλιαντρο, μαϊντανό και "αντέχει" το σκόρδο και το κρεμμυδάκι.

ΨΑΡΙΑ ΣΕ ΦΕΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΤΑ
Βακαλάος φιλέτο
Τα φιλέτα βακαλάου είναι εξαιρετικά πλακί, με πράσα, με σταφίδες και ρύζι ή μαριναρισμένο σε κρασί.
Κοκκινόψαρο σε κομμάτια
Το κοκκινόψαρο είναι ιδανικό για μια αχνιστή ψαρόσουπα με λαχανικά. Δοκιμάστε το αχνισμένο στον ταβά, πάνω από σε μια στρώση ψιλοκομμένων σε λωρίδες λαχανικών. Επίσης, ενδείκνυται και για μαγειρέματα στον ατμό, συνοδευόμενο από μια απλή σάλτσα λεμονάτου βουτύρου και μυρωδικών. Τολμήστε το σε ινδικά σαμόζας, won ton ψαριού και ζυμαρικά με θαλασσινά.
Πέρκα φιλέτο
Στις περισσότερες κουζίνες η πέρκα βρίσκει την θέση της στο τηγάνι. Συμμετέχει και σε ψαρόσουπες. Τα φιλέτα πέρκας γίνονται συχνά ρολάκια γεμιστά με μανιτάρια, σκόρδο και μυρωδικά, στερεώνονται με οδοντογλυφίδα και ποσάρονται σε νερό με αρωματικά. Μαγειρεύεται στο φούρνο με άσπρη σάλτσα λαχανικών και λεμονιού ή στην κατσαρόλα με λίγο κρασί και σέλινο.
Γλώσσα φιλέτο
Αγαπημένες συνταγές με γλώσσα είναι η meuniere, τηγανισμένη ελαφρά στο βούτυρο και σερβιρισμένη με ελάχιστο χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ακόμη a la provencale, μαγειρεμένο με πιπεριές, μελιτζάνες, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά.
Γλαύκος σε φέτες
Στην ελληνική κουζίνα συναντάμε τον γλαύκο τηγανητό σε κουρκούτι με σκορδαλιά ή επτανησιακή αλιάδα. Δοκιμάστε τον σε σκορδάτη ψαρόσουπα με ντομάτες, μαύρες ελιές και μαραθόριζα. Στη Γαλλία ο γλαύκος συνηθίζεται ψητός στο φούρνο με κρεμμύδια και κρασί ενώ στην Ισπανία τον μαγειρεύουν με ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, κουκουνάρια και σταφίδες.
Συναγρίδα σε φέτες
Συνοδεύστε τη συναγρίδα με Αθηναϊκή μαγιονέζα ή σάλτσα από γιαούρτι, αγγουράκι και μυρωδικά.
Βακαλάος ρολό φιλέτο
Τα φιλέτα βακαλάου σε ρολό ταιριάζουν άψογα σε συνταγές της 'Απω Ανατολής με κόλιανδρο και χρωματιστές πιπεριές, σοταρισμένα σε σησαμέλαιο και σάλτσα σόγιας.

ΜΑΛΑΚΙΑ
Καλαμάρι
Τα μικρά καλαμαράκια γίνονται υπέροχα τηγανητά, περασμένα από το αλεύρι και τηγανισμένα σε καυτό λάδι. Συμμετέχουν ψιλοκομμένα σε σαλάτες, ριζότο αλλά και μακαρονάδες με θαλασσινά. Τονίστε την θαλασσινή «αρμύρα» τους με μυρωδικά και αρωματικά, όπως λευκό κρασί ή ούζο ακόμα και στην κατσαρόλα, ξύδι βαλσάμικο στο χταπόδι, άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, κόλιανδρο, φρέσκο κρεμμυδάκι, τριμμένο μαύρο πιπέρι και πάπρικα.
Θράψαλο σε ροδέλες
Πριν τις τηγανίσετε, δοκιμάστε να βουτήξετε τις τραγανές ροδέλες σε χυλό αλευριού με πάπρικα, στον οποίο έχετε προσθέσει λίγη μπίρα για περισσότερη νοστιμιά και πικάντικη γεύση. Συνοδεύστε τις με μια πράσινη δροσερή σαλάτα.
Σουπιά
Πιο εύπεπτη από το χταπόδι και λιγότερο απαιτητική στους χρόνους μαγειρέματος, η σουπιά μαγειρεύεται σχεδόν με όλους τους τρόπους. Η σουπιά μαγειρεύεται στιφάδο και με σπανάκι ή σέσκουλα. Μπορείτε επίσης να την σοτάρετε ψιλοκομμένη σε ντομάτα και σκόρδο, προσθέτοντας ντομάτες και κονιάκ.
Χταπόδι
Μικρό ή μεγάλο, το χταπόδι είναι παραδοσιακά ο καλύτερος ουζομεζές. Προτιμήστε να βράσετε τα πλοκάμια του πριν τα ψήσετε στα κάρβουνα ώστε να μαλακώσει η σάρκα τους, ενώ δοκιμάστε να τα βουτήξετε σε ένα μπολ με λαδοξύδο για περισσότερη νοστιμιά.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ
Γαρίδες  μικρές χωρίς κέλυφος
Οι γαρίδες χωρίς κέλυφος είναι ιδανικές σε ριζότο, νηστίσιμα γεμιστά με ρύζι, ομελέτες και σαλάτες. Χρησιμοποιείστε τις σαν γέμιση σε ρολάκια από πέρκα και γλώσσα.
Γαρίδες μεσαίες χωρίς κέλυφος με ουρά
Γαρίδες χωρίς το κέλυφος, αλλά με ουρά για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές μακαρονάδες, εξωτικές σαλάτες με αβοκάντο ή απλά να τις βουτήξετε στην αγαπημένη σας πικάντικη σάλτσα με ταμπάσκο ή τσίλι.
Γαρίδες μεσαίες ή μεγάλες ολόκληρες
Σε μεγαλύτερο μέγεθος, οι γαρίδες είναι θαυμάσιες τηγανιτές ή βραστές. Λατρεύουν το κοινό λαδολέμονο, την σως κοκτέηλ, το άρωμα του μαϊντανού, του σκόρδου, των εξωτικών μπαχαρικών, αλλά και την παρέα των λαχανικών όπως μας αποδεικνύουν οι κουζίνες της Ανατολής. Δοκιμάστε τις σαγανάκι ή πανέ, σε ριζότο με ντομάτα και μαϊντανό και μακαρονάδες θαλασσινών.
Καραβίδες
Μαγειρέψτε τις καραβίδες για πολύ λίγο στο τηγάνι γιατί στεγνώνουν εύκολα. Τριάντα δευτερόλεπτα ζεμάτισμα και τρία λεπτά στο τηγάνι της αρκούν για να δώσει η καραβίδα τον καλύτερο της εαυτό. Αγαπούν τη συντροφιά της ντομάτας, του φασκόμηλου, του βασιλικού και του σαφράν.
Μύδια ψίχα

Τα μύδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ορεκτικά ως αχνιστά, σαγανάκι, τηγανιτά σε κουρκούτι μπύρας ακόμα και σε γεμιστά λαχανικά με ρύζι. Μην διστάζετε να τα εντάξετε σε σούπες, σαλάτες, μακαρονάδες, ριζότο ακόμα. Δοκιμάστε με κρεμώδη σάλτσα πάπρικας ή σαφράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου