Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΚΑΝΕΛΑ



Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό που παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμον. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση τροφίμων. Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας και έντονο άρωμα. Η λεξη "κανέλα" είναι λατινικής προελεύσεως (canella), ενώ η αρχαία ελληνική ονομασία του φυτού ήταν κιννάμωμον, απ' την οποία προέρχεται η αγγλική λέξη cinnamon.
Καλλιέργεια και παραγωγή
Παράγεται από διάφορα είδη φυτών του γένους Κιννάμωμον[1] :
    Κιννάμωμον το γνήσιο (Cinnamomum verum) ή αλλιώς Κιννάμωμον το κεϋλανικό (Cinnamomum zeylanicum)
    Κιννάμωμον το αρωματικό (Cinnamomum aromaticum) - Κάσσια ή κινεζικό κιννάμωμον
    Κιννάμωμον του Μπούρμαν (Cinnamomum burmannii) - ινδονησιακό κιννάμωμον
    Κιννάμωμον του Λουρέιρο (Cinnamomum loureiroi) - Κιννάμωμον του Σαϊγκόν ή βιετναμέζικο κιννάμωμον
Από το είδος Κιννάμωμον το γνήσιο προέρχονται ποικιλίες με διαφορετική γεύση:
    Tύπου 1, στη Σιναλεζική: Pani Kurundu (පැණි කුරුඳු), Pat Kurundu (පත් කුරුඳු) or Mapat Kurundu (මාපත් කුරුඳු)
    Tύπου 2, στη Σιναλεζική: Naga Kurundu (නාග කුරුඳු)
    Tύπου 3, στη Σιναλεζική: Pani Miris Kurundu (පැණි මිරිස් කුරුඳු)
    Tύπου 4, στη Σιναλεζική: Weli Kurundu (වැලි කුරුඳු)
    Tύπου 5, στη Σιναλεζική: Sewala Kurundu (සෙවල කුරුඳු)
    Tύπου 6, στη Σιναλεζική: Kahata Kurundu (කහට කුරුඳු)
    Tύπου 7, στη Σιναλεζική: Pieris Kurundu (පීරිස් කුරුඳු)
Μαγειρική και ζαχαροπλαστική
Η κανέλα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κουζίνα πολλών πολιτισμών. Συμπεριλαμβάνεται ως κύριο συστατικό σε συνταγές για:
    μίγματα μπαχαρικών (π.χ. κάρυ)
    ποτά και λικέρ
    καφέδες και αναψυκτικά (π.χ. καπουτσίνο, κανελάδα)
    γλυκά (ρολά κανέλας, μηλόπιτα, ρυζόγαλο, μπακλαβάς, ζαμπαγιόνε)
    κρέατα (χουνκιάρ μπεγιεντί, καϊσερλί)
Θεραπευτικές ιδιότητες
Αφέψημα κανέλας
Αρκετές από τις αναφερόμενες φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. Οι βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων είναι η κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες.
αντιμικροβιακή δράση          
αντιεπιληπτική δράση
διουρητική δράση     
εφιδρωτική δράση
προστατεύει από το έλκος    
 βοηθάει στη χώνευση
Η κανέλα είναι συχνό συστατικό σε συνταγές φαρμάκων της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής. [2]
Παραπομπές
    Culinary Herbs and Spices, The Seasoning and Spice Association. Retrieved 2010-08-03.
    Michael T. Murray, Joseph Pizzorno, Lara Pizzorno (2006). The Condensed Encyclopedia of Healing Foods. Simon and Schuster.

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ
Η κανέλα είναι ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικό, αντιβακτηριδιακό και αντιφλεγμονώδες. Αυτό το μπαχαρικό έχει πολλές χρήσεις ομορφιάς, όπως για παράδειγμα να κάνει τα χείλη πιο γεμάτα αλλά και πολλές άλλες για το σώμα και το πρόσωπο. Ανακαλύψτε τις εκπληκτικές ιδιότητες της κανέλας.
Αντισηπτικό χεριών: σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2009, όταν εφαρμόζεται πλούσια στα χέρια, το έλαιο κανέλας αποδείχτηκε τόσο αποτελεσματικός αντιβακτηριδιακός παράγοντας όσο και τα κοινά αντισηπτικά gel χεριών.
Καταπραϋντικό ακμής: μπορεί να δράσει ενάντια κάποιων βακτηριδίων που προκαλούν ακμή, απλώνοντας τοπικά έλαιο κανέλας.
Καθαρή αναπνοή: δεν είναι τυχαίο ότι πολλές οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα έχουν γεύση κανέλας. Μπορείτε είτε να μασήσετε λίγο κορμό κανέλας είτε να το βράσετε και να κάνετε πλύσεις στο στόμα.
Καθαριστικό για το δέρμα του κεφαλιού: η σκόνη κανέλας λειτουργεί σαν απολεπιστικό και διεγείρει τα αιμοφόρα αγγεία της επιδερμίδας του κεφαλιού. Για να το χρησιμοποιήσετε με αυτό τον τρόπο, αναμείξτε ένα μέρος τριμμένη κανέλα με δυόμιση μέρη μέλι και τέσσερα μέρη ζεστό ελαιόλαδο. Κάντε μασάζ με αυτό στο κεφάλι και αφήστε για 15 λεπτά. Μετά λουστείτε κανονικά.
Scrub σώματος: αναμείξτε μισό φλιτζάνι λάδι καρύδας με δύο φλιτζάνια ζάχαρη, μια κουταλιά της σούπας κανέλα και δυο κουταλιές του γλυκού μέλι.
Όγκος στα χείλη: η κανέλα έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει προσωρινά λίγο περισσότερο όγκο στα χείλη. Απλά αναμείξτε λίγη ποσότητα μαζί με βαζελίνη και εφαρμόστε στα χείλη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου