Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ


Υλικά

8-10 μέτρια καλαμαράκια
2 κρεμμύδια , ψιλοκομμένα
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
3-4 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ρύζι
2 φλιτζάνια γραβιέρα, τριμμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό πατάτες, κυδωνάτες
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
χυμό από 2 λεμόνια
λίγο βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, κόβουμε τα κεφάλια με τα πλοκάμια, αφαιρούμε τα δόντια και τα μάτια, αφαιρούμε τα πτερύγια και το κόκκαλο, αδειάζουμε το εσωτερικό τους και τα πλένουμε καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια.
Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα πλοκάμια με τα πτερύγια και τα σοτάρουμε και αυτά.
Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ντομάτας, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια με ένα κουταλάκι με τη γέμιση, κλείνουμε το στόμιο τους με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ. Προσθέτουμε τις πατάτες, γύρω και πάνω από τα καλαμαράκια,  την υπόλοιπη ντομάτα, το πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε δυο φλιτζάνια νερό, λίγο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού,  και τυχόν γέμιση που μπορεί να περίσσεψε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου