Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ




Γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας ότι η μαύρες σταφίδες παράγονται κατ’ αποκλειστικότητα στην Κόρινθο και είναι παγκοσμίως γνωστές ως μαύρες σταφίδες , currantis. Οι μαύρες σταφίδες έχουν πυκνή γεύση και σκούρο χρώμα.Σήμερα, η σταφίδα θεωρείται μια από τις πλέον θρεπτικές φυτικές τροφές με ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά ,όμως αποδίδουν και πολλές θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 100 γραμμάρια σταφίδας αντιστοιχούν 250 θερμίδες, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδας ισοδυναμεί περίπου με οκτώ φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι.

Χρησιμοποιούνται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά, περιέχουν φρουκτόζη και γλυκόζη σε συμπυκνωμένη, αφυδατωμένη μορφή και δίνουν άμεση ενέργεια και τόνωση γι’ αυτό και από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ ειδικά για αθλητές. Οι σταφίδες αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου (μειώνει την κατακράτηση υγρών) και σεληνίου ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες Β.
Επιπρόσθετα, είναι πλούσιες σε σίδηρο, απλούς υδατάνθρακες, θερμίδες και βιταμίνη C (τα 100gr περιέχουν 300mg C) αλλά και τέλος σε φυτικές ίνες (αύξηση κινητικότητας εντέρου).
Η μαύρη σταφίδα λοιπόν αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό του ανθρώπου. 

Κάποια από τα κύρια οφέλη της είναι όπως:
•ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες απορροφούν νερό, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου.
•ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ: Λόγω της φρουκτόζης και της γλυκόζης που περιέχουν δίνουν εύκολες αφομοιώσιμες θερμίδες υπό την μορφή απλών ζακχάρων χωρίς χοληστερόλη. Το σελήνιο, ο φώσφορος και η βιταμίνη C βοηθούν μαζί με άλλα μέταλλα και τις βιταμίνες στην αξιοποίηση και αφομοίωση της πρωτεΐνης μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
•ΤΟΞΑΙΜΙΑ: Γνωστή και ως δηλητηρίαση του αίματος όταν το PH έχει περιέλθει σε όξινη κατάσταση. Η μαύρη σταφίδα χάρη στο μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει (2 αλκαλικά μεταλλικά άλατα) βοηθά να επανέλθει η οξεοβασική ισορροπία.
•ΑΝΑΙΜΙΑ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο.
•ΠΥΡΕΤΟΣ: Περιέχει φαινόλες, φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιβιοτικές, αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
•ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της ερωτικής διάθεσης (libido).
•ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: Ενώ δεν περιέχει πολύ ασβέστιο εντούτοις περιέχει βόριο, ένα μέταλλο χρήσιμο στον σχηματισμό οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου.
•ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΑΤΙΩΝ: Χάρη στις φαινόλες, στην βιταμίνη Α και σε άλλα αντιοξειδωτικά.
•ΥΓΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ: Χάρη στο ελαικό οξύ που περιέχει προσφέρει προστασία κατά της οδοντικής πλάκας, τερηδόνας και του στρεπτόκοκκου. Όσο περισσότερη ώρα μένουν στα δόντια οι σταφίδες τόσο το καλύτερο για την αδαμαντίνη.
ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ: Λόγω της κατεχίνης , μιας αντιοξειδωτικής φαινόλης που περιέχουν οι σταφίδες, προσφέρουν προστασία εναντίον του καρκίνου του παχέως εντέρου.

Tips:
Ένα μικρό και γεμάτο ενέργεια σνακ είναι 2-3 κ.τ.γλ σταφίδες συνοδευόμενο από ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

1 σχόλιο:

  1. O χαρακτηρισμός της μαύρης σταφίδας ως Κορινθιακής, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον τόπο παραγωγής της αλλά στην ποικιλία της που ονομάζεται "Κορινθιακή".

    Η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα εκτός από την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, παράγεται επίσης στην Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή