Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΤΣΗ ΓΙΑΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ



Υλικά που θα χρειαστούμε

10 κουταλιές ζάχαρη
10 κουταλιές αμυγδαλόψιχα
10 αυγά
10 κουταλιές φρυγανιά
(Σημ.: όσα αυγά θα βάλουμε τόση πρέπει να είναι και η ποσότητα σε κουταλιές από τα άλλα υλικά)
1 κουταλάκι μοσχογαρίφαλο τριμμένο
1 κουταλάκι κανέλλα τριμμένη
1 βανίλια

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλλα
3 ποτήρια ζάχαρη
Μερικά καρφάκια γαρίφαλο

Και τώρα δουλειά

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε μια μικρή κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.
Μόλις δούμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη φλούδα τους, σβήνουμε τη φωτιά, σουρώνουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με τα δάκτυλά μας τρίβουμε ελαφρά τα αμύγδαλα για να ξεφλουδιστούν και τα βάζουμε σε μια πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν καλά.
Στη συνέχεια τα καβουρδίζουμε με ελάχιστο βουτυράκι πάρα πολύ ελαφρά, ίσα να βγάλουν το άρωμά τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο μιξεράκι για να γίνουν ψίχα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών και τα κτυπάμε σε μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τους κρόκους των αυγών και την βανίλια. Τα κτυπάμε πάρα πολύ καλά (είτε το χέρι είτε με το μίξερ) μέχρι να ασπρίσουν εντελώς οι κρόκοι και να γίνει μια όμορφη λευκή κρέμα. Να ξέρετε ότι όσο περισσότερο κτυπάμε τα αυγά τόσο καλύτερο γίνεται το γλυκό. Το  γλυκό δεν θέλει βιασύνες. Θέλει το τέμπο του.
Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών λίγη- λίγη την αμυγδαλόψιχα και όλα τα υπόλοιπα υλικά: την φρυγανιά, το γαρύφαλλο, την κανέλλα.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε το ασπράδι. Από το σημείο αυτό και μετά ανακατεύουμε με τη σπάτουλα, όχι με μηχάνημα, για να γίνει ανάλαφρο το μείγμα.
Βουτυρώνουμε το ταψάκι μας, (για 10 αυγά το 30 εκατοστών είναι εντάξει) ρίχνουμε το μείγμα του γλυκού μέσα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 60 λεπτά (προσοχή! Η θερμοκρασία και ο χρόνος εξαρτάται από το φούρνο, γι αυτό τηρείστε τις οδηγίες του φούρνου σας με κάθε προσοχή).
Βράζουμε το σιρόπι για μισή ώρα.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και αφού χλιάνει (πέσει αρκετά η θερμοκρασία του), το ποτίζουμε με το σιρόπι. Μερικοί προτιμούν την αμυγδαλόπιτα πολύ σιροπιαστή άλλοι κάπως πιο στεγνή, ρυθμίστε λοιπόν το σιρόπι ανάλογα με το γούστο σας.

Σερβίρισμα: Όταν κρυώσει το γλυκό μας το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε στην όμορφη πιατέλα μας- οικογενειακό κειμήλιο. Την πασπαλίζουμε με χοντροκομμένη καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα. Σερβίρουμε σε ατομικά πιατελάκια -κατά το συνήθειο- ασορτί με τη πιατέλα. Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος.

Αναρτήθηκε στο porosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου