Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

«ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ» ΚΑΣΕΝΤΙΓΙΑΣ (ΤΟΡΤΙΓΙΕΣ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΙΔΙΑ)



Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μίξη γεύσεων και ονομάτων από διαφορετικές κουλτούρες και λαούς καταντάει μερικές φορές υπερβολική. Τι πάει να πει δηλαδή κεφαλονίτικο κασεντίγιας; Και γιατί να μην το πούμε πιτάκια με τσιγαρίδια;
Ο λόγος είναι απλός. Το νόστιμο και εύκολο αυτό σνακ φτιάχνεται με τορτίγιες, τις κλασσικές μεξικάνικες πίτες από καλαμποκάλευρο, και τσιγαρίδια, τα επίσης κλασσικά κεφαλονίτικα άγρια χόρτα και μυρωδικά.
Όμως πιστέψτε μας, όπως και να την ονομάσετε, η απλή αυτή συνταγή χρειάζεται λίγα λεπτά της ώρας για να υλοποιηθεί και το αποτέλεσμά της είναι μία έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων μέσα στο στόμα. Χωρίς πολλές θερμίδες αλλά με απίστευτη γεύση θα αποτελέσει το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.

Τορτίγιες
Χρησιμοποιήστε, χωρίς τύψεις, έτοιμες τορτίγιες από το σούπερ μάρκετ. Είναι νόστιμες, οικονομικές και σας γλιτώνουν από χρόνο όταν θέλετε ένα σνακ-εξπρές.

Αν πάλι επιμένετε να φτιάξετε τις δικές σας, χρησιμοποιήστε τα εξής υλικά:
3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
3/4 κούπας νερό
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ (προαιρετικά)
2 κουταλάκια αλάτι
1/3 της κούπας ελαιόλαδο ή βούτυρο

Ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό και το λάδι (αν δεν χρησιμοποιήσετε βούτυρο). Ανακατεύετε καλά μέχρι να μαζευτεί όλη η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο αλεύρι. Ζυμώστε καλά και στη συνέχεια αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα. Μετά χωρίστε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και ανοίξτε τις σε λεπτές πίτες.
Περάστε τις από αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (δεν χρειάζεται λάδι), ψήνοντας τις 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Αφήστε τις να ξεκουραστούν.

* (μην χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο, τουλάχιστον όχι σε αναλογία μεγαλύτερη από 2/4 κούπας για όλες τις χρήσεις και 1/4 καλαμποκάλευρο). Έτσι κι αλλιώς, οι μεξικάνικες τορτίγιες δεν φτιάχνονται από αυτό το καλαμποκάλευρο που ξέρουμε, αλλά από ένα ειδικό αλεύρι καλαμποκιού που ονομάζεται Masa Harina.

Τσιγαρίδια
Τα τσιγαρίδια χρειάζονται πολύ καλό πλύσιμο (μπορείτε να τα ραντίσετε και με λίγο ξύδι ώστε να απολυμανθούν καλύτερα).
 Εάν θέλετε μπορείτε να πλύνετε μία αρκετά μεγάλη ποσότητα (1/2 κιλό), να τα στεγνώσετε και να τα φυλάξετε στο ψυγείο (για μία εβδομάδα περίπου). Μπορείτε ακόμη και να τα ψιλοκόψετε και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
Δεν χρειάζονται ζεμάτισμα, δεν χρειάζονται τσιγάρισμα, δεν χρειάζονται βράσιμο. Δοκιμάστε τα ακόμη και σκέτα, σαν σαλάτα με λίγο μαρούλι αφού τα έχετε μαρινάρει για λίγα λεπτά στο ξύδι και θα μας θυμηθείτε.

Η τελική συνταγή
Για να φτιάξετε λοιπόν τα πιο γρήγορα και αρωματικά «κεφαλονίτικα» κασεντίγιας χρειάζεστε τις έτοιμες τορτίγιες, λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο, λίγα τσιγαρίδια και προαιρετικά λίγο κίτρινο τυρί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί θέλετε, προτιμήστε πάντως κάποιο που να λιώνει).

Βάλτε στο μπλέντερ ή ψιλοκόψτε σε έναν δίσκο κοπής, τα τσιγαρίδια με λίγο αλάτι και το τυρί.
Τοποθετήστε το μίγμα ανάμεσα σε δύο τορτίγιες, φροντίζοντας να αφήσετε τουλάχιστον ένα πόντο ελεύθερο στην περίμετρο της τορτίγιας.
Ψήστε για ένα λεπτό την κάθε πλευρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Κόψτε στα τέσσερα την κάθε τορτίγια και σερβίρετε.
Εναλλακτικά
Εάν δεν έχετε τσιγαρίδια μπορείτε να δοκιμάσετε με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Ψιλοκόψτε τα, βάλτε τα μαζί με λίγο τριμμένο τυρί ανάμεσα σε δύο τορτίγιες και ψήστε για 1 λεπτό κάθε πλευρά.

Συνοδευτικό
Μπορείτε να φτιάξετε ένα γρήγορο ντιπ για να συνοδεύσετε τις κασεντίγιας με 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή (η πάπρικα γλυκιά), λίγο άνηθο, λίγο λάδι και λίγο αλάτι.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου