Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥΛΕ




Υλικά

1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 κρεμμύδι
1 αγγούρι με την φλούδα (προαιρετικά)
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες  
3 φλιτζάνια μαϊντανό
1 φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο
½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι   

Εκτέλεση

Πλένουμε το πλιγούρι και το βράζουμε σε νερό για 15 λεπτά περίπου και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα μυρωδικά, τη ντομάτα και το αγγούρι σε κυβάκια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τους κύβους ντομάτας, προσθέτουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε.
Σε ένα σέηκερ  βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι αλάτι- και πιπέρι τα κτυπάμε ελαφρά και τα αδειάζουμε στη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε την σαλάτα σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν τη σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Η σαλάτα ταμπουλέ είναι μια Λιβανέζικη συνταγή η οποία είναι πεντανόστιμη και πολύ δροσερή, επίσης είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μας δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πλιγούρι. Στη Θεσσαλία το ονομάζουν πλιγούρι ή μπλουγούρι, ενώ στην Κρήτη χόντρο.
Τι είναι το πλιγούρι;
Το πλιγούρι είναι ο τεμαχισμένος κόκκος του σιταριού. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με άλλα δημητριακά, με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωσή του να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά, ιδιότητα που βοηθάει στον κορεσμό και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους.
Ποια είναι τα θρεπτικά του συστατικά;
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των νευρικών κυττάρων – η έλλειψή τους προκαλεί κούραση, ατονία κεφαλαλγίες καθώς και αφυδάτωση του δέρματος.
Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμφανίζει αντικαρκινική δράση.
Μαγνήσιο, το οποίο ενισχύει το μυϊκό σύστημα και μακροπρόθεσμα επιδρά θετικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Κάλιο τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.
Φωσφόρο τετραπλάσια ποσότητα σε σχέση με το άσπρο ρύζι και τα μακαρόνια.
Σελήνιο, το οποίο ασκεί στον οργανισμό ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου