Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΚΡΕΜΑ ΤΑΟΥΚ ΓΚΙΟΚΣΟΥ



Υλικά

350 γραμ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς τη πέτσα
4 φλιτζάνια αγελαδινό γάλα (κατά προτίμηση βουβαλίσιο)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι ρυζάλευρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη για το ταψί
λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό βράζουμε το στήθος κοτόπουλου. Το βγάζουμε από τη κατσαρόλα και το στραγγίζουμε και στη συνέχεια το μαδάμε καλά σε πολύ ψιλές «κλωστές».
Διαλύουμε το ριζάλευρο σε λίγο κρύο γάλα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα και τα βράζουμε. Μόλις βράσουν, προσθέτουμε  το ριζάλευρο σιγά σιγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Τότε προσθέτουμε τις «κλωστές» του κοτόπουλου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει τελείως.
Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε και το βάζουμε στη φωτιά για να καεί. Το καίμε απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να μας μυρίσει καμένο. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, για 3-4 ώρες. Για να το σερβίρουμε χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα έτσι ώστε για να βγάλουμε το κομμάτι ξύνοντας τον πάτο του ταψιού με το καμένο μέρος μαζί. Το κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστών περίπου και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα τυλίγουμε σαν ρολό και σερβίρουμε με την καμένη πλευρά από πάνω. Αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Ταούκ γκιοκσού: Το ταούκ (tavuk) σημαίνει κοτόπουλο στα Τουρκικά και γκιοκσού (göğsü) σημαίνει στήθος. Είδος γλυκίσματος με κρέμα και βραστό κοτόπουλο. Λέγεται και ταούκ γκιοκσού, ταούκ κιοκτσού /κιοκσού/ γκοκσού/ γκιουκσού/ γιουκσού/ γκιολσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου