Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΙΘΑΚΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ»


Μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από ανθρώπους που είτε γνώρισαν προσωπικά την Ελένη τα είκοσι πέντε  και πλέον χρόνια  που ζει στον Πύργο, είτε έχουν συνεργαστεί μαζί της όλο τον καιρό, που υπηρετεί την δημοσιογραφία, είτε είναι φανατικοί αναγνώστες της στήλης που κάθε φορά φροντίζει να διατηρεί στις εφημερίδες  που εργάζεται, με   τον εξαιρετικό προσωπικό τρόπο γραφής, την διαφορετική «ματιά» στα γεγονότα. 
Σε αυτό  το πολυπληθές κοινό, που κατέκλυσε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δημαρχείου  Πύργου, για την παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου και φίλης Ελένης Παπαδοπούλου, με τίτλο  «η Ιθάκη στο πιάτο μας», ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή  των συναδέλφων δημοσιογράφων από όλα τα ΜΜΕ του νομού μας, έντυπα και ηλεκτρονικά.
Παρουσία που επιβεβαίωσε, αυτό που και η ίδια σχολίασε στην συγκινητική της τοποθέτηση, ότι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, αντίθετα με όσα κάποιοι σκόπιμα  διαδίδουν, στέκονται αλληλέγγυοι μεταξύ τους και στηρίζουν με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη  τις προσπάθειες,  ο ένας του άλλου.
Σε αυτή την ζεστή και ανθρώπινη  ατμόσφαιρα,  άνοιξε την παρουσίαση του βιβλίου  « η Ιθάκη στο πιάτο μας- Μικρές Ιστορίες μαγειρικής» η  συντονίστρια Αλεξία Λιάγκουρα,  που αναφέρθηκε στα χρόνια της διαμονής της Ελένης στον Πύργο, της επαγγελματικής της ενασχόλησης, της ανεργίας και της κρίσης, μέσα από την οποία- ή εξ αιτίας της – παρουσιάζεται στους Ηλείους, με την ιδιότητα της συγγραφέως.
Στην κρίση στον  χώρο των δημοσιογράφων αλλά και την  διαφορετική σκέψη και αντίδραση απέναντι στις επιπτώσεις της, αναφέρθηκε και ο επόμενος ομιλητής, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου- Ηπειρου –Νήσων  Κυριάκος Κορτέσης. « Τους δημοσιογράφους τους γνωρίζετε μέσα από τη δουλειά τους σε εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις,   αλλά ελάχιστα ξέρετε για τις πραγματικές τους ανησυχίες, το ενδιαφέρον τους να αφήσουν κάτι πέρα από το εφήμερο της καταγραφής της είδησης», είπε . Και συνέχισε ότι ως πρόεδρος μιας δημοσιογραφικής Ένωσης των Περιφερειών, είναι σε θέση να γνωρίζει πολλούς συναδέλφους του,  που έχουν πολλά να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες. Και γι αυτό  καλεί να στηρίξουν τους δημοσιογράφους που αγωνίζονται και δημιουργούν, αντί να περιορίζονται στην αμφισβήτησή τους.
Ξεχωριστή ήταν η έναρξη της ομιλίας του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αμηχανία του όταν κλήθηκε να παρουσιάσει «ένα βιβλίο με συνταγές μαγειρικής». «Διαβάζοντας το όμως», συνέχισε, «κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για έναν απλό οδηγό μαγειρικής αλλά μια άρτια φροντισμένη έκδοση, γραμμένη σε απλή –κατανοητή γλώσσα, όπου η λογοτεχνική χροιά είναι εμφανής στις ιστορίες του τόπου καταγωγής της συγγραφέως και των ανθρώπων του, των γεύσεων και της κουλτούρας  της κουζίνας της Ιθάκης».
Συγκινητική η ομιλία της συναδέλφου Πέλυ Μπεβούδα, για το βιβλίο της Ελένης, του οποίου υπήρξε συν-δημιουργός. «  Αν δώσεις ζωή στη συνταγή, σου την δίνει πίσω. Αυτό επιχειρεί να κάνει με το βιβλίο της η Ελένη και έχω την αίσθηση ότι το καταφέρνει,  είπε για να αναφερθεί  αμέσως μετά  στην σχέση της με την Ιθάκη ως τόπο διακοπών και την  νέα που απέκτησε  με το νησί, ζώντας την περιπέτεια της συγγραφής του βιβλίου και κυρίως φωτογραφίζοντας ανθρώπους , τόπους και κουζίνες   : «Αισθάνθηκα σαν δαιμόνια ρεπόρτερ που έπρεπε να καταγράψει στο μυαλό και την φωτογραφική της μηχανή για να μελετήσει ξανά και ξανά όλα αυτά. Κάτι πολύ κοντά δηλαδή στην δουλεία μου, αλλά σε ένα αντικείμενο πολύ  διαφορετικό. Την μαγειρική, την γεύση, την μυρωδιά της τοπικής κουζίνας. Μεγάλη πρόκληση...»
Με εμφανές τρακ , γιατί  οι άνθρωποι του Τύπου είναι συνήθως πίσω από μικρόφωνα και σπάνια μπροστά από αυτά και ιδιαίτερα συγκινημένη, η Ελένη ανέλαβε να μας εξηγήσει  τι ήταν αυτό που  την ώθησε να γράψει  ένα βιβλίο μαγειρικής και μάλιστα για την Ιθάκη, το γενέθλιο τόπο και  όχι κάτι άλλο, ένα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα, ένα δηλαδή καθαρά λογοτεχνικό βιβλίο. «Ήταν κάτι που προέκυψε αυθόρμητα, συνήθως αυτά τα πράγματα δεν τα σχεδιάζεις, σου προκύπτουν.  Όλη αυτή η όμορφη περιπέτεια, γιατί κάπως έτσι ξεκίνησε, σαν ταξίδι, άρχισε το  προπερασμένο καλοκαίρι όπου πέρασα αρκετό καιρό στη νησί μου. Τότε,  βίωνα ένα μεγάλο διάστημα ανεργίας και αποφάσισα ότι αυτόν τον χρόνο θα ήθελα να τον αξιοποιήσω δημιουργικά κόντρα στην κατάθλιψη που θα μπορούσε να με παρασύρει σε επικίνδυνες ατραπούς. Και αυτή είναι μια κατάσταση που δυστυχώς περνά πολύς κόσμος σήμερα και εγώ τελικά κατάλαβα ότι το φάρμακο, είναι η δημιουργία. Η όποιας μορφής δημιουργία, αρκεί να νοιώθεις ζωντανός και χρήσιμος πρώτα για τον εαυτό σου και μετά για τους άλλους.
Έτσι, όντας στην Ιθάκη, πήρα την απόφαση  να γράψω ένα βιβλίο που θα με προσδιόριζε και θα ενίσχυε τους δεσμούς μου με τον τόπο μου και τους ανθρώπους του.  Η αφορμή για τις «Μικρές ιστορίες μαγειρικής», ήρθε όταν πήρα στα χέρια μου τα συνταγολόγια της μητέρας μου και ένοιωσα ότι ήταν μια μεγάλη κληρονομιά από εκείνη, που δεν έπρεπε να την αφήσω να πάει χαμένη, γιατί όσοι γνώριζαν την μητέρα μου την Χαρίκλεια, ήξεραν ότι ήταν μια από τις καλύτερες μαγείρισσες της Ιθάκης.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε  τους γονείς  της , ξεπληρώνοντας  «ένα χρέος» απέναντι τους  για τις όμορφες μνήμες των παιδικών της χρόνων, τους αφιερώνει εξάλλου το βιβλίο, ελπίζοντας να το «εισπράξουν» εκεί που βρίσκονται,  την οικογένειά της , τα παιδιά της που ήταν δίπλα της, πολύτιμους φίλους,   που έβαλαν πλάτη και προσωπική δουλειά αφιλοκερδώς, όπως τις δύο γραφίστριες, την  Τίνα  Φιαμπόλη και την Ανθή  Αδαμοπούλου που το έκαναν εικόνα, την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου και Νήσων της οποίας είναι μέλος, για την υποστήριξη, καθώς και τις φίλες της που μπήκαν στην κουζίνα για να  ετοιμάσουν συνταγές από το βιβλίο, για να  τρατάρουν  το ακροατήριο !
Τέλος εξέφρασε  την προσδοκία πως το βιβλίο αυτό  «θα γίνει ο συνδετικός κρίκος,  μια γέφυρα ζωής ανάμεσα στις δύο πατρίδες της: Την Ιθάκη και τον Πύργο. Γιατί πατρίδα είναι και ο γενέθλιος τόπος, πατρίδα και αυτός που επέλεξες να ζήσεις…».
Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πηγή ilialive.gr - εφημερίδα Πρωινή     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου