Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ


Υλικά

8-10 φιλέτα αντζούγιας, σε ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
2φλιτζάνια κασέρι, τριμμένο
1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
θυμάρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη ζύμη
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμ. νωπή μαγιά
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½  κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι το μπέικιν, τη μαγιά και τη ζάχαρη - αφού τα έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη και δεν θα κολλάει σα τοιχώματα του μπολ. Αν θέλουμε μπορούμε να ζυμώσουμε στο μίξερ χρησιμοποιώντας το κατάλληλο γάντζο. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη για λίγο, αλευρώνουμε το πάγκο εργασίας μας και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε στρογγυλό η σε τετράγωνο σχήμα πάχους ½ -1εκ. περίπου. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μετά απλώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψί αφού το έχουμε λαδώσει. Σηκώνουμε ελάχιστα τη ζύμη γύρω-γύρω για να μην μας φύγουν τα τυριά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σε ένα τηγάνι με δύο κουταλιές από το λάδι που είχαν οι αντζούγιες, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, μετά ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και ψήνουμε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την απλώνουμε στη ζύμη.
Στη συνέχεια απλώνουμε τις αντζούγιες αφού τους έχουμε αφαιρέσει το κόκαλο (αν έχουν) και την ουρά και τις έχουμε κόψει σε 2-3 κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα τυριά και τα απλώνουμε να καλύψουν όλη την επιφάνεια της ζύμης. Ρίχνουμε θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρουμε αν θέλουμε με ροδέλες πιπεριάς και ελιάς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.

Επίσης αντί για αντζούγιες ολόκληρες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάστα αντζούγιας που θα φτιάξουμε μόνοι μας η θα τη βρούμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Πάστα αντζούγιας. Κτυπάμε στο μούλτι 10 φιλέτα αντζούγιας, 1 σκελίδα σκόρδο,1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο).

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου