Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΜΠΑΤΣΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ


Υλικά

1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο
1 κιλό χόρτα (λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι), ψιλοκομμένα
4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κιλό φέτα χονδροτριμμένη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
μαργαρίνη

Για το κουρκούτι
1 κιλό καλαμποκάλευρο
1 λίτρο γάλα η όσο πάρει
1 φλιτζάνι γιαούρτι
3 αυγά χτυπημένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το σπανάκι και τα υπόλοιπα χόρτα τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε καλά, και τα ψιλοκόβουμε. Το αλατίζουμε, τα αφήνουμε λίγη ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και τα τρίβουμε με τα χέρια μας.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, ρίχνουμε ένα  φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη φέτα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το καλαμποκάλευρο, τα αυγά κτυπημένα, το γιαούρτι και  ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε λίγο-λίγο χλιαρό το γάλα, τόσο ώστε να πάρουμε ένα ρευστό χυλό.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με μαργαρίνη, ρίχνουμε το μισό χυλό και από πάνω, ρίχνουμε τα χόρτα με τη φέτα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με πολύ λίγο γάλα και τον περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου έως ότου ροδίσει.
Όταν κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και τη συνοδεύουμε μαζί με γιαούρτι.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Τη πίτα αυτή την έφτιαχνε συχνά η θειά μου η Αφροδίτη, έβαζε και κάποια άλλα μυρωδικά μέσα που δεν τα θυμάμαι, αλλά δεν ξέρω κι αν τα βρίσκουμε στη Ιθάκη.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη σας όποτε επισκεφτείτε την Ήπειρο, να μην δοκιμάσετε κάποια από τις ξακουστές Ηπειρώτικες πίτες όπως η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, χορτόπιτα, μπατσαριά, σπανακόπιτα, γαλατόπιτα, τσουκνιδόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα, τραχανόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα.
Η μπατσαριά, ή μπατσαρά, ή μπλατσαρά, είναι μία από τις πίτες σήμα κατατεθέν της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής. Ενταγμένη στην πλούσια παράδοση της περιοχής που περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους πίτες με διάφορες τεχνοτροπίες και για όλες τις περιπτώσεις, η πίτα αυτή είναι ευρύτερα γνωστή ως ένα είδος χορτόπιτας αλλά κυρίως, ως η πίτα με το καλαμποκάλευρο και χωρίς φύλλο. Κανονικά ψήνεται σε φούρνο με τούβλα και ξύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου