Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ




Υλικά

4 κόκκινες  πιπεριές
4 κίτρινες πιπεριές
2 πορτοκαλί πιπεριές
3-4 πατάτες κυδωνάτες
1 ½ φλιτζάνι ρύζι
4 ντομάτες, στο τρίφτη
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια, στο τρίφτη
3-4 μεγάλα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, προαιρετικά
1 κουτ. γλυκού, φρέσκο σάψιχο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη

Εκτέλεση

Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια και τα σπόρια.  Τις πλένουμε και με ένα πιρούνι τις τρυπάμε στο κάτω μέρος για να βγει εύκολα το ζουμί στο ψήσιμο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια τη πιπεριά και το σκόρδο για 2-3 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια, τα πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τις σταφίδες, το μαϊντανό και το ρύζι, ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε να βράσει για 5-6 λεπτά ακόμη. (Εγώ υπολογίζω το ρύζι ανάλογα με τη ποσότητα των γεμιστών, δηλαδή 10 πιπεριές – 10 κουταλιές της σούπας ρύζι).
Στο τετράγωνο ταψί του φούρνου βάζουμε τις πιπεριές και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με τη γέμιση από το τηγάνι. Ρίχνουμε στη μύτη του κουταλιού λίγη φρυγανιά πάνω στη γέμιση, σε κάθε πιπεριά και τις κλείνουμε με το καπάκι τους.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ τις αλατοπιπερώνουμε, τις περιχύνουμε με ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε. Τις βάζουμε ανάμεσα από τις πιπεριές και το μείγμα που θα μείνει το ρίχνουμε από πάνω. Συμπληρώνουμε με ένα φλιτζάνι νερό και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ½ ώρα. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σερβίρουμε τα γεμιστά μας ζεστά η κρύα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου