Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ




Υλικά

½ κιλό φύλλο κρούστας
5 φλιτζάνια γάλα
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
5 αυγά
ξύσμα από 2 λεμόνια
2 βανίλιες
βούτυρο για τα φύλλα

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φλούδες λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1 βανίλια   

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού και μόλις πάρουν βράση τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνετε λίγο-λίγο το βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει. Κτυπάτε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη και ξεχωριστά τα ασπράδια μαρέγκα. Όταν η κρέμα κρυώσει καλά ενώνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και στη συνέχεια τη μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε  ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά,  αλείφοντας  με ένα πινέλο κάθε φύλλο με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω την κρέμα. Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα επίσης καλά βουτυρωμένα. Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο και την ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού, την κανέλα, και την βανίλια για 6-7 λεπτά.  Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και τη κανέλα από το σιρόπι και περιχύνουμε το γαλατομπούρεκο αμέσως με το που θα το βγάλουμε από το φούρνο. Θα πρέπει γλυκό και σιρόπι να είναι και τα δύο ζεστά, έτσι να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου