Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ




Υλικά

6-8 μελιτζάνες τσακώνικες
1 ½ κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
6 κρεμμύδια, σε ροδέλες
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφού τους αφαιρέσουμε τα κοτσάνια.
Τις κόβουμε κατά μήκος σε δύο κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα με τηγάνι με αρκετό λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε καλά από το λάδι, σε πετσέτα.
Στο τηγάνι με το λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για λίγο. Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό λίγο αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.
Τακτοποιούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί. Στις χαρακιές τους βάζουμε το μείγμα των χορταρικών και το υπόλοιπο το περιχύνουμε από πάνω. Τελευταία σκορπίζουμε αρκετό τυρί τριμμένο (μυζήθρα, φέτα, κεφαλοτύρι). Ψήνουμε το φαγητό για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Πιέζουμε με ένα κουτάλι τη σάρκα κάθε μελιτζάνας για να ανοίξει αρκετά και τη γεμίζουμε με τη σάλτσα. Όση σάλτσα μείνει τη βάζουμε ενδιάμεσα από τις μελιτζάνες.  και ρίχνουμε στα ενδιάμεσα τη σάλτσα που περίσσεψε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Αν θέλουμε 15 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το φούρνο βάζουμε ένα μπαστουνάκι κεφαλοτύρι πάνω από κάθε μελιτζάνα.
Σερβίρουμε αφού έχουν κρυώσει και μετα από 1-2 ώρες.

Αν όμως θέλουμε το φαγητό να γίνει πιο ελαφρύ, αντί να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και να τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου