Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΓΙΑΧΝΙ



Υλικά

1 κιλό μπακαλιάρο παστό
3 κρεμμύδια, σε ροδέλες
½  κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ½  κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 φύλλα δάφνης
μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το δέρμα από το μπακαλιάρο, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό για 24 ώρες να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας συχνά το νερό.
Βάζουμε τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο σε μια κατσαρόλα, τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μετά ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, τον πελτέ, το κρασί, τη δάφνη και αφήνουμε να βράσουν για10 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες, αφού προσθέσουμε νερό τόσο που να σκεπαστούν και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 με 20 λεπτά. Προσθέτουμε το μπακαλιάρο και λίγο νερό, αν χρειάζεται, και βράζουμε άλλα 20 λεπτά περίπου για να γίνουν οι πατάτες και να ψηθεί και ο μπακαλιάρος.
Αν στη κατσαρόλα μας έχουν μείνει πολλά υγρά, αφαιρούμε τον μπακαλιάρο και τις πατάτες και βράζουμε μέχρι η σάλτσα μας να δέσει.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καταναλώνετε την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής, την 25η Μαρτίου ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αλλά και η Κυριακή των Βαΐων.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου