Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΠΡΙΚΑ (ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ)




Με τον όρο πάπρικα εννοούμε όλες τις τριμμένες πιπεριές του είδους Capsicum annum, με χρώμα που ποικίλλει σε όλους τους τόνους του κόκκινου. Το είδος αυτό ανήκει στην ίδια οικογένεια που ανήκει και το τσίλι. Τα φυτά από τα οποία παίρνουμε την πάπρικα και οι καρποί τους ποικίλλουν σε μέγεθος και εμφάνιση. Όλα τα φυτά είναι θάμνοι με οβάλ φύλλα και λευκά άνθη. Ωριμάζουν πρόωρα. Οι καρποί μπορεί να είναι λεπτοί σαν γιγάντιες πιπεριές τσίλι ή να είναι μικροί και στρογγυλοί. Οι καρποί συλλέγονται όταν ωριμάσουν πλήρως και έχουν χρώμα σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, από ανοιχτό κόκκινο μέχρι σκούρο κόκκινο. Το ζωηρό χρώμα των καρπών εξαρτάται από τα επίπεδα μιας κόκκινης χρωστικής ουσίας, της καψανθίνης και επηρεάζεται από την απουσία της καψαϊκίνης (συστατικό των πιπεριών τσίλι που ευθύνεται για την καυτή τους γεύση). Όλα τα είδη πάπρικας έχουν έντονο χρώμα και ζεστή γεύση, η οποία συμπληρώνει, χωρίς να «σκεπάζει» τις άλλες γεύσεις. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους πάπρικας, γλυκιά, μέτρια και καυτερή.
Τον 15οαι., ο Κολόμβος έφερε στην Ευρώπη τις πιπεριές που πήρε από το Νέο Κόσμο, την Αμερική. Αποξήραναν τις πιπεριές και δημιούργησαν από αυτές τη γνωστή σκόνη που γνωρίζουμε ως πάπρικα. Λέγεται ότι η πάπρικα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Γουαδελούπη στο μοναστήρι Jeronimo, όπου το 1493 ο Κολόμβος παρουσίασε στους Καθολικούς μονάρχες τα πρώτα δείγματα των πιπεριών Capsicum.
Προέλευση: Ευρώπη (Ισπανία, Ουγγαρία), Ασία (Τουρκία, Ισραήλ, Ινδία), Αφρική (Ζιμπάμπουε), Λατινική Αμερική (Περού) και ΗΠΑ. Καλύτερες ποιοτικά θεωρούνται οι ποικιλίες της Ισπανίας και της Ουγγαρίας αλλά τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό έχουν αναδειχτεί και το Ισραήλ και η Ζιμπάμπουε.
Η γεύση της πάπρικας μπορεί να είναι πάρα πολύ καυτή ή πιο ήπια. Η γεύση της εξαρτάται από το έδαφος καλλιέργειας των πιπεριών από τις οποίες προέρχεται και από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Για πιο καυτή γεύση προτιμήστε την κίτρινη πάπρικα από την κόκκινη, γιατί η κόκκινη έχει σχετικά πιο ήπια γεύση.
Χρησιμοποιήστε την πάπρικα στην κρέμα γάλακτος, στις πατάτες, στο κοτόπουλο, στη γαλοπούλα, στο ψάρι, στο καλαμπόκι, στα κίτρινα τυριά, στα σουβλάκια, στις σαλάτες κ.α. Οι οπαδοί των καυτών γεύσεων θα τη λατρέψουν στo Μεξικάνικο πιάτο Enchiladas και στο Chili con Carne. Ταιριάζει ιδανικά στις γαρίδες, στο ριζότο, στα γεμιστά κολοκυθάκια και στη ψητή φέτα.
Συνδυάζεται με όλα τα μπαχαρικά και βότανα αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα με το πιπέρι, το μπαχάρι, το κάρβι, το κάρδαμο, το τσίλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κόλιανδρο, το κύμινο, τον μαραθόσπορο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το σκόρδο, τον βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι, το μαϊντανό, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου