Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ (Η ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ)


Φυτό που προέρχεται από τη μακρινή Σιβηρία και Μογγολία. Ιδιαιτέρως πολύτιμο μαγειρικό βότανο. Στα λατινικά το όνομά του σημαίνει «Μικρός Δράκος». Πρόκειται για πολυετή θάμνο με ύψος από 80 εκατοστά έως 1,20. Τα άνθη του είναι μικρά, στρογγυλά με κίτρινο ή πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του λογχοειδή και έχουν μήκος που φτάνει τα 10 εκ.  Για να αναπτυχθεί χρειάζεται καλά στραγγισμένο εύφορο έδαφος και δεν θέλει πλήρη ηλιοφάνεια. Αντέχει και τη ξηρασία, ωστόσο δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό που αναπτύσσεται υπό φυσιολογικές συνθήκες. Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα και μοσχεύματα. Σήμερα καλλιεργούνται δύο είδη εστραγκόν, το Γαλλικό και το Ρωσικό. Το γαλλικό έχει μεγαλύτερη οξύτητα και θεωρείται ποιοτικά ανώτερο. Ακριβό μπαχαρικό, είναι ένα από τα πλέον μαγειρικά βότανα. Χρησιμοποιείται και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.  Προέλευση: Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ασία Σιβηρία, Ινδία, Βορειοδυτική Αμερική και Κεντρική Αμερική.

Το εστραγκόν, δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και δεν υπάρχουν πολλές γραπτές αναφορές γι’αυτό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες όταν είχαν πονόδοντο μασούσαν εστραγκόν λόγω της ιδιότητας που έχει να προκαλεί μούδιασμα. Στην Ευρώπη λέγεται ότι διαδόθηκε κυρίως μετά την εισβολή των Μογγόλων το 13οαι. στα ευρωπαϊκά εδάφη. Το Μεσαίωνα το έβαζαν μέσα στα παπούτσια τους πριν από τις μεγάλες πεζοπορίες γιατί πίστευαν ότι δίνει δύναμη και αντοχή.

Έχει πικάντικη γλυκόπικρη γεύση και άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο. Το φρέσκο εστραγκόν έχει πιο απαλή γεύση από το ξερό. Άρωμα ζεστό λεπτό με ένα πικρό τσίμπημα. Ταιριάζει πολύ με διάφορα είδη κρεάτων όπως κουνέλι και κοτόπουλο, με τα αυγά, (βραστά και ομελέτες). Δίνει ξεχωριστό άρωμα σε παγωτά, φρουτοσαλάτες  και παγωμένο πεπόνι, στις σάλτσες με κρεμώδη υφή, σε σαλάτες και στα μανιτάρια. Χρησιμοποιείται σε παρασκευές ψαριών (σολομός, αστακός, σκουμπρί). Βάλτε λίγο εστραγκόν στις πατατοκροκέτες και χαρίστε τους νοστιμιά και πλούσιο άρωμα. Ιδιαίτερα αγαπητό στην γαλλική κουζίνα. Συνδυάζεται με βασιλικό, άνηθο, σκόρδο, μαντζουράνα, πάπρικα, μαϊντανό και θρούμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου