Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟ



Το τρώμε στο πιατάκι, το βάζουμε σε κορμούς και μον μπλαν ή το ψήνουμε στο φούρνο για λίγο και το κερνάμε αντί μαρόν γλασέ!

Υλικά

2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 κλωναράκι φυσικής βανίλιας ή 2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου
3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού (φρεσκοστυμμένος)

Εκτέλεση

Με ένα μαχαίρι με σκληρή, άκαμπτη λάμα χαράζουμε τα κάστανα στο κάτω μέρος σταυρωτά, προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι τη σάρκα. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C. Έπειτα τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Θα έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι. Για να το αφαιρέσουμε θα βάλουμε τα καθαρισμένα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με 1.750 ml νερό. Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας στη μέση (κατά μήκος), με τη μύτη ενός μαχαιριού. Το ανοίγουμε και, με τη λάμα του μαχαιριού, μαζεύουμε από το εσωτερικό του τα μαύρα σποράκια. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κλωναράκι. Ανακατεύουμε ελαφρώς και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Τότε, ρίχνουμε τα κάστανα. Μόλις ξαναπάρει βράση το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να σιγοβράζει. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει εντελώς το σιρόπι. Για να δούμε αν έχει δέσει, βάζουμε μια κουταλιά σε ένα στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, πρέπει να κάνει δρόμο που δεν κλείνει.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και το αποσύρουμε. Όταν κρυώσει, βγάζουμε τη βανίλια (αν θέλουμε), βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα, πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.

Συμβουλές
Είναι κάπως κουραστική η διαδικασία του καθαρίσματος, αλλά το γλυκό είναι πραγματικά εξαιρετικό. Θα σας αποζημιώσει.
Μετά το βράσιμο, τρυπάμε τα κάστανα με οδοντογλυφίδα για να διαπιστώσουμε πόσο μαλακά είναι και να υπολογίσουμε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Αν είναι πολύ μαλακά, θα τα ρίξουμε στο σιρόπι πιο μετά, όταν έχει μισοδέσει δηλαδή. Μερικά κάστανα θα σπάσουν αλλά… μάχη χωρίς απώλειες γίνεται; Βάλτε, απλά, τα κομμάτια σε χωριστό βαζάκι.
Βγάζουμε μερικά μεγάλα κάστανα από το σιρόπι, τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά και τα βάζουμε απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου. Τα ψήνουμε στους 60° C για 1 - 1½ ώρα, μέχρι να στεγνώσουν και να μοιάζουν στην όψη σαν μαρόν γλασέ.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ  - ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου