Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ (ΤΡΙΦΤΟ)



Υλικά

1 κιλό κυδώνια καθαρισμένα
¾ κιλού ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
3-4 κλωναράκια αρμπαρόριζα η δύο βανίλιες
χυμό από 2 λεμόνια
φλούδα από 1 λεμόνι
½  φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κυδώνια - αφαιρούμε τη φλούδα και τη καρδιά με τα κουκούτσια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε μικρά κομματάκια η σε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, με το χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μας μαυρίσουν και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, τα κλωναράκια αρμπαρόριζας η τις βανίλιες σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τα κυδώνια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το γλυκό μας, - ξαφρίζοντάς το - μέχρι να βράσουν τα κυδώνια και να δέσει το σιρόπι και προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό ενός λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό στη κατσαρόλα, για 24 ώρες.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και μεταφέρουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με τα καπάκια και τα γυρνάμε ανάποδα.

Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα  πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται, δεν χύνεται, δεν στάζει. Αν το σιρόπι μας δεν έχει δέσει, αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα κυδώνια και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά για να πήξει. Αν έχει συμβεί το αντίθετο, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.

 ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου