Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΥΔΩΝΙ (ΠΕΛΤΕ)



Υλικά

κυδώνια
ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
λίγο αλάτι
1 βανίλια
2-3 φυλλαράκια αρμπαρόριζας

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε από το χνούδι τα κυδώνια και τα πλένουμε καλά. Τα σκουπίζουμε, αφαιρούμε μέρος της φλούδας τους και του εσωτερικού που έχει στίγματα η μπορεί να είναι χαλασμένο και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα κομμάτια των κυδωνιών και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα βράζουμε περίπου μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν και για να βγάλει το κυδώνι το ζουμί του. Αν δούμε ότι το νερό έχει λιγοστέψει πολύ κατά τη διάρκεια του βρασίματος συμπληρώνουμε λίγο ακόμα. Τα στραγγίζουμε και περνάμε το ζουμί από λεπτή σήτα.
Βάζουμε το ζουμί να βράσει με ζάχαρη, με αναλογία δύο προς ένα, δηλαδή δύο φλιτζάνια ζουμί ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλάτι , τη βανίλια, το χυμό του λεμονιού και τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.
Μόλις το γλυκό μας είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει

Όταν βάζουμε τα κυδώνια να στραγγίξουν δεν τα πιέζουμε γιατί μόνο τότε θα πάρουμε ένα ζουμί διαυγές.
Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έγινε ο πελτές αφού στάξουμε μια σταγόνα σε ένα πιάτο και αν αυτή δεν απλώσει αλλά μείνει σταθερή σαν ζελέ, σημαίνει ότι το γλυκό μας έχει γίνει.
Τα βρασμένα κυδώνια - αν θέλουμε τα ξεφλουδίζουμε - και τα κάνουμε μαρμελάδα κυδώνι με τον τρόπο που περιγράφουμε σε άλλη συνταγή, αφού φυσικά αφαιρέσουμε το πρώτο στάδιο του βρασίματος.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

3 σχόλια:

  1. Μονο απο τα κυδωνια μπορουμε να κανουμε γλυκο του κουταλιου πελτε????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή