Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙ



Υλικά

2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
1 ¼ κιλού ζάχαρη
½  φλιτζάνι νερό η χυμό πορτοκαλιού
2-3 κλωναράκια αρμπαρόριζα
2 βανίλιες
χυμό από 1 λεμόνι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αφαιρούμε προσεκτικά τις ρόγες από τα κοτσανάκια, τις πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το σταφύλι, με το νερό η το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρει βράση και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος, αφαιρούμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Αφήνουμε το γλυκό μας για 24 ώρες σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα και την άλλη μέρα το ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι, προσθέτοντας τις βανίλιες και τα κλωναράκια αρμπαρόριζας.
Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει, και τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Μόλις το γλυκό μας  κρυώσει, το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Το σταφύλι μας θα πρέπει να είναι με χοντρές ρόγες και πολύ φρέσκο Δεν ανακατεύουμε καθόλου το γλυκό μας -κρατάμε καλά την κατσαρόλα με τα δυο μας χέρια και την ανακινούμε κυκλικά.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου