Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΜΙΝΟ




Μπαχαρικό με γήινο, πικάντικο, ζεστό και ταυτόχρονα γλυκό άρωμα. Πρόκειται για τους σπόρους ενός μικρού φυτού ύψους 60εκ. Οι αδύναμοι βλαστοί του φυτού αυτού λυγίζουν κάτω από το βάρος των καρπών, οι οποίοι εμφανίζονται στη θέση των μικροσκοπικών λευκών ή ροζ λουλουδιών. Τα πρασινομπλέ φύλλα μοιάζουν λίγο με τα φύλλα του μάραθου.
Οι σπόροι έχουν χρώμα που ποικίλλει σε όλους τους τόνους του καφέ. Οι αρωματικοί αυτοί σπόροι είναι δημοφιλείς σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη, αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ασία. Αποτελούν συστατικό στο Ινδικό κάρυ και σε πολλά πιάτα της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, οι σπόροι αποτελούν συστατικό στα pretzels της Αλσατίας, στο Μεξικάνικο τσίλι και στο Μαροκινό κουσκούς, ενώ στην Ολλανδία τοποθετούνται μαζί με γαρίφαλα μέσα στο τυρί. Από τους σπόρους εξάγεται ένα αιθέριο έλαιο που είναι συστατικό σε αρώματα και λικέρ όπως το Γερμανικό ποτό kümmel. 

Η ιστορία του κύμινου ξεκινάει 5000 χρόνια πριν. Σπόροι κύμινου έχουν βρεθεί Αιγυπτιακές πυραμίδες του Παλιού Βασιλείου. Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν ως καρύκευμα για το φαγητό. Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Είχαν πάντα ένα πιάτο με κύμινο πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι, παράδοση που εξακολουθεί να υπάρχει στο Μαρόκο. Το χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα, ως φάρμακο και είχαν γράψει για τα πλεονεκτήματα που έχει για την υγεία του ανθρώπου. Για τους ίδιους λόγους το χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι Ρωμαίοι.
Προέλευση: Μάλτα, Σικελία, Μαρόκο, Τουρκία, Συρία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα, Μεξικό. Καλύτερης ποιότητας κύμινο θεωρείται ότι παράγει το Ιράν. 

Δυνατή, ζεστή και σχετικά πικρή γεύση.Χρησιμοποιείται στην Ινδική κουζίνα ως αρωματική ουσία στο κάρυ και σε καρυκεύματα σε όλους τους Ινδικούς κεφτέδες. Δοκιμάστε το στο αρνί, στα τουρσιά, στα όσπρια, κυρίως στα ρεβίθια και τις φακές, στον παστουρμά, στο κιμά, τα σουτζουκάκια και σε όλα το πιάτα της Ανατολίτικης κουζίνας. Στο ψωμί, κέικ και τυριά, τσαντέϊ. Πολίτικη κουζίνα: Σουτζουκάκια χωρίς κύμινο δεν είναι σουτζουκάκια.Συνδυάζεται ιδανικά με μπαχάρι, κάρδαμο τσίλι, κανέλα, γαρύφαλλο, μάραθο, τριγωνέλλα, τζίντζερ, σινάπι, πάπρικα και κουρκουμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου