Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ, ΘΙΑΚΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ



Η πιο δημοφιλής συνταγή με μακαρόνια στο νησί είναι η γνωστή Θιακιά μακαρονάδα. Ήταν το καθιερωμένο φαγητό του γάμου. Τα μακαρόνια τα βράζω σύμφωνα με όσα με όσα περιγράφω. Τα μακαρόνια είναι χοντρά με τρύπα (Νο 5). Διάσημος για τις μακαρονάδες του ήταν ο Ευθύμιος.

Υλικά

Ένα πακέτο μακαρόνια με τρύπα
Λίγο βούτυρο και μισό ποτηράκι λάδι
Τέσσερα μεγάλα κρεμμύδια
Τέσσερα μεγάλα κρεμμύδια
Τέσσερις σκελίδες σκόρδο
Ένα κουτί χυμός ντομάτας
Ένα ποτηράκι άσπρο κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγα γαρίφαλα
Φλούδες κανέλας
Τέσσερις μερίδες ψαχνό κρέας

Εκτέλεση

Πριν βράσω τα μακαρόνια ξεκινώ με τη σάλτσα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζω με λίγο νερό τα λεπτοκομμένα κατά μήκος κρεμμύδια και τις κομμένες κατά μήκος σκελίδες σκόρδο, μέχρι να στεγνώσουν. Προσθέτω λίγο βούτυρο και λάδι. Ανακατεύω για να τσιγαριστούν. Προσοχή να μην καούν. Τα σβήνω με άσπρο κρασί. Ανακατεύω συνέχεια να μην κολλήσουν. Όταν μαραθούν, προσθέτω ένα κουτί χυμό ντομάτας, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι, μια μεγάλη φλούδα κανέλα και μερικά γαρουφαλάκια. Προσθέτω περισσότερο λάδι, για να γίνει η σάλτσα λαδερή. Όταν στεγνώσουν όλα αυτά, η σάλτσα είναι έτοιμη. Τα μακαρόνια τα σερβίρω σε μεγάλη πιατέλα περιλουσμένα με τη σάλτσα κρεμμυδιών.

Μια παραλλαγή της σάλτσας αυτής γίνεται μόνο με κρεμμύδια. Βράζω τοα κομμένα η τριμμένα κρεμμύδια με νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα γυρίζω με λάδι μέχρι να ξανθύνουν, σβήνω με κρασί, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να στεγνώσει σε χαμηλή φωτιά.

Η ΘΙΑΚΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Η παραδοσιακή Θιακιά μακαρονάδα γίνεται με κρέας. Το κρέας είναι ψαχνό βοδινό η τράγιο. Το κόβω σε μερίδες, καρφώνω πάνω σε κάθε κομμάτι κρέας μια πρόγκα και το τσιγαρίζω με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Υπάρχουν δύο τρόποι για να λιώσω τα κρεμμύδια, πριν βάλω το κρέας, όπως περιγράφω στη σάλτσα των κρεμμυδιών. Τα δεύτερο παραδοσιακό τρόπο ακολουθούσαν οι παλιές νοικοκυρές. Δηλαδή, κόβω τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα βάζω μαζί με μπόλικο αλάτι σ ένα σουρωτήρι. Με τα χέρια μου πιέζω τα κρεμμύδια με το αλάτι δυνατά. Μετά ξεπλένω με μπόλικο νερό για να φύγει το αλάτι. Επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά. Μετά ξεπλύνω τα κρεμμύδια και τα στραγγίζω καλά στο σουρωτήρι, πριν τα τσιγαρίσω μαζί με το κρέας. Το αλάτι βοηθάει στο λιώσιμο και παίρνει την αψάδα των κρεμμυδιών. Προσθέτω μετά τα άλλα υλικά, όπως περιγράφω για τη σάλτσα. Όταν η σάλτσα μείνει με το λάδι της, σερβίρω τα μακαρόνια στα πιάτα και από πάνω προσθέτω ένα κομμάτι κρέας με τη σάλτσα του. Συνοδεύω τη μακαρονάδα με κόκκινο κρασί.

ΜΙΧΑΛΗΣ Π. ΜΑΓΟΥΛΑΣ – ΙΘΑΚΗ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου