Αυτή
η σλάβικη λέξη σημαίνει καυτερό. Το μπούκοβο ή αλλιώς «μεσογειακό τσίλι» είναι
μπαχαρικό που δημιουργείται από αποξηραμένες ψιλοκομμένες κόκκινες καυτερές
πιπεριές. Δε λείπει ποτέ από το τραπέζι των Βορειοελλαδιτών.
Λέγεται
ότι ή ονομασία μπούκοβο δόθηκε στη γνωστή κόκκινη πιπεριά από έναν καλόγερο που
την καλλιεργούσε το 16οαι. σε ένα μοναστήρι στη Σερβία. Μπούκοβο ονομάστηκε και
το μοναστήρι, στο οποίο καλλιεργούνταν η ομώνυμη πιπεριά.
Προέλευση:
Μεσογειακές και Βαλκανικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία.
Καυτή
γεύση πιο ήπια συγκριτικά με αυτή των πιπεριών τσίλι.Χρησιμοποιείται στο λάχανο
τουρσί, στο βούτυρο, στο τας-κεμπαπ. Συνιστάται για τον πατσά και γενικότερα
για σούπες, βραστά αλλά και ψητά. Δοκιμάστε το στη φασολάδα, στον κιμά και στο
κους-κους. Μπορείτε να το προσθέσετε επίσης και στα κίτρινα τυριά για πιο
πικάντικη επίγευση.Ως «μεσογειακό τσίλι» αποτελεί συστατικό πολλών μεσογειακών
γεύσεων. Το συνδυάζουμε με ρίγανη, μαντζουράνα, βασιλικό, μαϊντανό, σκόρδο,
πάπρικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου