Υλικά
750
γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
3
φλιτζάνια ζάχαρη
2
κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
1
φλιτζάνι νερό
1
κουτ. γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη με
ελάχιστη ζάχαρη,
ώστε
να μην κολλάει η την κτυπάτε στο μούλτι)
500
γραμμάρια σιμιγδάλι χονδρό
½
φλιτζάνι κονιάκ
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
¼
κιλού αμύγδαλα ασπρισμένα και τριμμένα
αμύγδαλο
φιλέ για το γαρνίρισμα
για
το σιρόπι
5
φλιτζάνια νερό
6
φλιτζάνια ζάχαρη
1
ξυλάκι κανέλας
4-5
γαρίφαλα
ξύσμα
από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Σε
μία λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι,
αφού το έχουμε αφήσει δύο ώρες εκτός ψυγείου, με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και την προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το κονιάκ, τη μαστίχα και το σιμιγδάλι εναλλάξ με το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και
τέλος τα τριμμένα αμύγδαλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε
καλά ένα ταψί 36-37 εκ., ρίχνουμε το
μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
Ετοιμάζουμε
το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 12 με15 λεπτά.
Μόλις
βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το χαράζουμε αμέσως και το περιχύνουμε με το
καυτό σιρόπι, αφού αφαιρέσουμε το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα. Αφήνουμε
μερικές ώρες ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι από το γλυκό καλά.
Πασπαλίζουμε
το σάμαλι με αμύγδαλα φιλέ και το σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό καϊμάκι η
βανίλια.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου