Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ II



Υλικά

1½ κιλό ώριμα πορτοκάλια
1 μεγάλο κόκκινο μήλο
2 κιλά ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα βγάζουμε το εξωτερικό φλούδι των πορτοκαλιών, παίρνοντας όσο μπορούμε λιγότερο λευκό μέρος. Kόβουμε αυτά τα φλούδια σε λεπτά κορδελάκια.
Καθαρίζουμε και τα πορτοκάλια όσο καλύτερα μπορούμε από την άσπρη λευκή μεμβράνη που τα περιβάλλει. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια, και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια στο μπλέντερ (ή το μούλτι) λίγα-λίγα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα κουρελάκια της εξωτερικής φλούδας και τον πολτό του φρούτου. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το μήλο, το βάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνουμε να δέσει ανακατεύοντας πού και πού. Όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες σε όλη την επιφάνεια, αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το δέσιμο: βγάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδας σε ένα πιάτο, τη φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και σέρνουμε επάνω της τη μύτη από ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που αφήνει παραμένει ανοιχτός, τότε η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο. Όταν είναι έτοιμη η μαρμελάδα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, βράζουμε άλλο 1 λεπτό και αποσύρουμε. Προσοχή να μην παραβράσει, γιατί θα γίνει σκληρή.
Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου