Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ




Για την Ιστορία: H Ρομπόλα κατατάσσεται μεταξύ των ευγενέστερων ελληνικών λευκών ποικιλιών. Κατάγεται από τη ΒΑ Ιταλία και την ποικιλία Ribolla Gialla, ενώ το όνομά της προέρχεται από τη λέξη ρόμβος (ιταλικ. Rombo), σχήμα στο οποίο, αρχαίοι Έλληνες αλλά και Ρωμαίοι, απέδιδαν τελετουργικές ιδιότητες.       
Καλλιέργεια: Η δική μας Ρομπόλα καλλιεργείται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμελοτόπια, στα Δειλινάτα, στο Επανωχώρι και στον Φαγιά, σε υψόμετρο 600-800μ. Τα κυριολεκτικά πετρώδη, φτωχά, ασβεστολιθικά εδάφη με τις έντονες κλίσεις, η γειτνίασή τους με δασικές περιοχές του Αίνου και η θαλασσινή αύρα που δροσίζει κατά τις βραδινές κυρίως ώρες, δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για την Ρομπόλα, δίνοντάς μας αρωματικό πλούτο, συμπυκνωμένο όγκο, χαρακτηριστικό ορυκτό χαρακτήρα και έντονη φρεσκάδα. Οι στρεμματικές αποδόσεις της ποικιλίας στα εδάφη αυτά δεν ξεπερνούν τα 500 κιλά ανά στρέμμα.
Οινοποίηση: Ποικιλία ιδιαίτερα ευαίσθητη στις οξειδώσεις, η "κοντέσα του Ιονίου" όπως την αποκαλούν, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στο αμπέλι, στον ακριβή προσδιορισμό της σωστής ημερομηνίας τρύγου και φυσικά στην οινοποίηση. Έχοντας σαν στόχο το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μόνο τον πολύτιμο πρόρογο (μούστος φυσικής ροής) και οινοποιούμε με σύγχρονες μεθόδους λευκής οινοποίησης. Ο φρέσκος οίνος ωριμάζει πάνω στις ευγενικές του λάσπες για να αποκτήσει πολυπλοκότητα και φυσική σταθερότητα.
Χαρακτήρας: Λαμπερό λευκό ξηρό κρασί σε πράσινο φόντο. Χαρακτηρίζεται από αρώματα λουλουδιών του αγρού, λευκόσαρκων φρούτων και βοτάνων, φινετσάτη φρουτώδη γεύση με ευδιάκριτη νότες ορυκτού, χαρακτηριστική ισορροπημένη οξύτητα και νόστιμη, φρουτώδη επίγευση.
Αρμονία: Απολαύστε το μόνο του σαν απεριτίφ ή συνοδεύστε το με θαλασσινά, ιδίως οστρακοειδή, ψητά ψάρια και λευκά κρέατα με φίνες ελαφριές λευκές ή λεμονάτες σάλτσες.
Κεφαλλονίτικη Κουζίνα: Μπακαλιάρος τηγανητός με αλιάδα και κολοκυθάκια.
Σερβίρεται δροσερό όχι παγωμένο, στους 10 – 12 °C.
Καταναλώνεται φρέσκο και για 2 χρόνια από το έτος εσοδείας.
http://www.melissinoswinery.gr/rompola.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου